Annons
X
Annons
X

Rar historia om rätten att vara annorlunda

Utanför din dörrRegi: Martin Söder och Eric DonellMedv: Lina Englund, Eric Donell m flLängd: 1 tim 35 min Tillåten från 7 år

2I Stockholm genomlider André sina dagar på en flashig redaktion där han jobbar som illustratör och alls inte känner sig hemma, blyg och ensam, på gränsen till kufisk som han är. Åtskilliga mil norrut svischar Sanna kring på sin cykel, strålande av livslust, omgärdad av ett glatt tjejgäng och ett juniorfotbollslag, men ännu utan den rätte vid sin sida. Scener ur de halvunga tus liv kontrasteras mot varandra i klassisk kryssklippning som ger föraningar om ett möte - som mycket riktigt sker så snart André efter sina föräldrars plötsliga död flyttar till Lycksele för att få lugn och ro.

"Vad tror ni att det hände sen?" står det längst ned på varje sida i Tove Janssons klassiska bilderbok som med små luckor i varje bild ger en hint om vad som ska ske härnäst. Martin Söders och Eric Donells regidebut Utanför din dörr har inga små luckor utan läcker handlingsmässigt som ett helt såll. Redan efter några minuter har vi räknat ut hur filmen kommer att sluta. Fram till dess hinner vi konstatera att filmen i mycket hög grad gör skäl för sitt namn, eftersom en stor del av handlingen utspelar sig just utanför Andrés dörr, i trapphuset, där den envisa Sanna på alla upptänkliga listiga vis försöker komma i kontakt med den skygge och spännande ynglingen. Det är en mycket rar och mycket tunn berättelse om rätten att få vara lite annorlunda, om att det är insidan som räknas och att också de till synes mest olika personer kan passa ihop. Det är naturligtvis behjärtansvärt att göra en film om Tourettes syndrom, en ovanlig sjukdom som bland annat orsakar okontrollerade nervryckningar, som André i filmen och Eric Donell i verkligheten, lider av. Det är också trevligt att få se något så sällsynt som en skildring av en norrländsk småstad på bio, liksom riktigt övertygande skådespelarinsatser av Lina Englund och nämnda Eric Donell. Det hade varit grundmaterial för en bra kortfilm, men räcker tyvärr inte till mer än en dålig långfilm.

Annons
X

98F

Drama

kultur@svd.se

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X