Linda Bakkman:Näringsfysiologens guide till fem vanliga matoljor

Linda Bakkman

Typen av fett är viktigare än mängden. De fetter vi behöver vi äta mer av finns i flera oljor. Samtidigt är många känsliga för ljus, syre och höga temperaturer. Här går vi igenom fem vanliga matoljor.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Tonfisk stekt i kokosolja, som innehåller mest mättat fett – över 90 procent – av de fem listade matoljorna.

Tonfisk stekt i kokosolja, som innehåller mest mättat fett – över 90 procent – av de fem listade matoljorna.

Foto: IBL
Jerónimo Alba/IBL
Foto: Jerónimo Alba/IBL
IBL
Foto: IBL
IBL
Foto: IBL
 Mohammed Anwarul Kabir Choudhury/IBL
Foto: Mohammed Anwarul Kabir Choudhury/IBL
Shutterstock/IBL
Foto: Shutterstock/IBL
Annons

Gemensamt för alla oljor är att de består av en variation av mättade, enkelomättade eller fleromättade fetter. Forskning har visat att det är typen av fett vi äter som har betydelse, snarare än mängden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons