Annons

Linda Bakkman:Näringsfysiologens guide till fem vanliga matoljor

Typen av fett är viktigare än mängden. De fetter vi behöver vi äta mer av finns i flera oljor. Samtidigt är många känsliga för ljus, syre och höga temperaturer. Här går vi igenom fem vanliga matoljor.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Tonfisk stekt i kokosolja, som innehåller mest mättat fett – över 90 procent – av de fem listade matoljorna.

Foto: IBL
Foto: Jerónimo Alba/IBL
Foto: IBL
Foto: IBL
Foto: Mohammed Anwarul Kabir Choudhury/IBL
Foto: Shutterstock/IBL

Tonfisk stekt i kokosolja, som innehåller mest mättat fett – över 90 procent – av de fem listade matoljorna.

Foto: IBL
Tonfisk stekt i kokosolja, som innehåller mest mättat fett – över 90 procent – av de fem listade matoljorna.
Tonfisk stekt i kokosolja, som innehåller mest mättat fett – över 90 procent – av de fem listade matoljorna. Foto: IBL

Gemensamt för alla oljor är att de består av en variation av mättade, enkelomättade eller fleromättade fetter. Forskning har visat att det är typen av fett vi äter som har betydelse, snarare än mängden.

Annons
Annons
Annons