Annons

SympatisörenRappt om agenten som slits mellan två tankesystem

Viet Thanh Nguyen har skrivit den Pulitzerbelönade idéromanen ”Sympatisören”.
Viet Thanh Nguyen har skrivit den Pulitzerbelönade idéromanen ”Sympatisören”. Foto: Mimmo Frassineti/IBL

En nordvietnamesisk agent erkänner sina synder i Viet Thanh Nguyens Pulitzerbelönade idéroman ”Sympatisören”. En bok där det förljugna USA och det kommunistiska Vietnam framställs som lika vanvettiga, skriver Henrik Sahl Johansson.

Under strecket
Publicerad

Vietnamkriget var det första krig där förlorarna skulle skriva historien i stället för segrarna, konstaterar berättaren i Viet Thanh Nguyens debutroman ”Sympatisören”. Och visst har han en poäng – alltsedan Hollywoodindustrin etablerade sin hegemoni över filmmediet har vi lärt oss att se militära konflikter ur den västerländske soldatens synvinkel. Därmed har vi inte bara fått uppleva hans triumfer utan även hans nederlag, hans skam och moraliska tvivel, medan den civila människan allt som oftast reducerats till någon som betraktas men inte kommer till tals – en statist utan repliker.

Vietnamesisk-amerikanske Thanh Nguyens skildring presenteras som nydanande just för att den erbjuder en motbild till en sådan framställning. Romanen har formen av en bekännelse där en namnlös nordvietnamesisk agent tvingas nedteckna historien om hur han för kommunisternas räkning infiltrerar sydsidans säkerhetstjänst. Hans talang är en förmåga att smidigt förflytta sig över kulturella och ideologiska gränser – med en examen från ett amerikanskt universitet och utmärkt engelskt uttal rör han sig mer eller mindre obehindrat genom fiendens salonger.

Annons
Annons
Annons