Annons

Rapporter höjde börsen

En lång rad delårsrapporter spred en positiv stämning på Stockholmsbörsen på fredagen.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Men Husqvarna var en av dagens förlorare med ett minus på nästan 7 procent efter svag rapport.

Redan i morgonhandeln steg kurserna på börsen och den goda stämningen höll i sig ända fram till stängning. Då hade OMXS-index stigit med 0,6 procent till 290,4.

Men Husqvarna, som bland annat gör gräsklippare och motorsågar, redovisade ett rejält vinstfall till 108 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 178 miljoner kronor motsvarande period 2008. Samtidigt beslöt bolaget att dra ner på tillverkningen och minska antalet anställda med 1 200. Börskursen föll med 6,9 procent.

Volvo redovisade en ny mångmiljardförlust. Förlusten för tredje kvartalet landande på 4,1 miljarder kronor, jämfört med en vinst på 2,9 miljarder under samma kvartal i fjol. Men förväntningarna var lågt ställda och börskursen steg med 4,9 procent.

Försvarskoncernen Saab steg också kraftigt, plus 10,1 procent, efter att ha redovisat en vinst före skatt på 152 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Under samma kvartal i fjol gjorde Saab en förlust före skatt på 178 miljoner kronor.

Haldex steg med 0,8 procent efter beslut om en nyemission om cirka 500 miljoner kronor med företrädesrätt för de befintliga aktieägarna. Bolaget gjorde en förlust under tredje kvartalet.

Och metallpulverföretaget Höganäs rusade upp 13,8 procent efter en stark rapport. Höganäs redovisade en vinst före skatt på 135 miljoner kronor för tredje kvartalet, mot en vinst på 112 miljoner kronor samma kvartal i fjol. Omsättningen sjönk med 24 procent till 1 193 miljoner kronor.

Ericsson hämtade sig efter torsdagens ras på 6 procent i samband med delårsrapporten och vände uppåt igen, plus 3,8 procent.

På de ledande Europabörserna var utvecklingen blandad. I Frankfurt backade DAX-index med 0,4 procent till 5 740,2 och i Paris föll CAC-index med 0,3 procent till 3 808,2. Londonbörsens FTSE-index steg däremot med 0,7 procent till 5 242,6.

Stockholm TT

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons