Annons

Monica Braw:Rapporter från ett liv under Ledaren

I dag inleder det nordkoreanska kommunistpartiet sin första kongress på 30 år. Under kongressen kommer sannolikt en efterträdare till Kim Jong-Il att utses. I tre nya böcker skildras vardagsliv och värderingar i diktaturen.

Uppdaterad
Publicerad

Svårigheterna att få information om förhållandena i Nordkorea illustreras med den nattliga satellitbilden av Koreanska halvön där Sydkorea exploderar i ljus medan Nordkorea är fullständigt svart, med undantag av en enda ljusfläck där huvudstaden Pyongyang ligger. Förhållandena leder till att vi kan göra oss vilka föreställningar som helst om vad som sker innanför det som Kim Il-Sung själv beskrev som en nation insvept i moskitnät.

Ett exempel är pseudonymen James Churchs deckarserie om kommissarie O. Den första boken ”A corpse in the Koryo” (lyxhotell i Pyongyang) utkom 2006. Den stillsamt uppstudsige O vill helst bara dricka te i fred med dras in i mordfall där smugglare av Mercedes och en finländsk inspektör från Internationella atomenergikommissionen är inblandade. Stämningen är grå, byråkratiska intriger legio och Os vägran att bära knappen med Kim Il-Sung på ett orosmoment.

Annons
Annons
Annons