Annons
X
Annons
X

Rapportchefen ber om ursäkt

Efter bråket med Carl Bildt om vad han sagt och inte sagt när det gäller FRA:s samarbete med diktaturer backar nu SVT. Morgan Olofsson, chef för Rapport, ber tittarna om ursäkt.

Det var i dokumentären ”FRA – tre bokstäver som skakade Sverige” som utrikesminister Carl Bildt ska ha sagt att Försvarets radioanstalt (FRA) även får byta underrättelseinformation med diktaturer.

Efter att dokumentären sänts rasade Carl Bildt på sin blogg och skrev bland annat att SVT använt hans citat i ”oärligt och lögnaktigt” syfte.

”Det kan säkert inträffa att vi har anledning att utbyta information med någon, men detta sker mycket strikt i sådana fall”, säger Bildt i dokumentären.

Annons
X

Men uttalandet ska inte ha handlat om vad FRA gör. I stället, som SvD.se berättat, ansåg sig Bildt ha talat mer i generella termer om samarbeten med ett land som exempelvis Ryssland.

Morgan Olofsson, chef för SVT:s Rapport, stod länge fast vid SVT:s tolkning – men i dag backar han.

– Vi har uppenbarligen sagt att FRA kan samarbeta med diktaturer medan Carl Bildt talade i största allmänhet om underrättelsetjänsten, säger Morgan Olofsson till SvD.se.

Samtidigt beklagar han att vad han beskriver som ”en semantisk språklig fråga” skymmer det faktum att en regeringsrepresentant öppet erkänt att Sverige kan samarbeta med diktaturer i underrättelsefrågor.

– Ibland kan man gå förlorad i detaljer men ha rätt i helheten, har man någon som biter sig fast i detaljer kan helheten förmörkas, därför ber jag om ursäkt, säger Morgan Olofsson.

Carl Bildt konstaterar i dag på sin blogg: ”Det inträffade visar vikten av att reagera när media begår övertramp – liksom det visar att det trots tendenser till ofelbarhetsmyt också finns en konstruktiv intern diskussion i media.”

Senaste FRA-debatten svd.sesam.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X