Annons
X
Annons
X

Rapport vill införa fettskatt

För att stoppa skenande kostnader för svenskarnas övervikt bör en ”fettskatt” införas, anser författarna till en ny rapport. Om knappt tio år kan kostnaderna för övervikten handla om uppemot 25 miljarder per år.

Av TT

Omkring dubbelt så många tioåringar har hög vikt i dag jämfört med i mitten av 1980-talet, extrakilon som de bär med sig in i vuxenlivet. Lättillgänglig och billig mat samt en teknisk utveckling som lett till ett mer stillasittande liv pekas ut som faktorer bakom viktökningen.

Förutom lidandet för den enskilde för övervikt med sig samhällskostnader. Kostnaden för offentliga sektorn, i form av vård och socialförsäkringar på grund av fetma, har beräknats till 15 miljarder kronor 2003, en siffra som kan öka med mellan 40 och drygt 80 procent till 2020, enligt rapporten.

Det finns därför goda skäl för staten att göra något åt viktfällan, anser författarna Dan Andersson och Anna Fransson bakom rapporten Kalorier kostar, som släpptes av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) på torsdagen.

Annons
X

Eftersom det är svårt för den som en gång blivit överviktig att återfå normal vikt är förebyggande åtgärder att föredra, anser de. Dit hör insatser bland skolbarn, ”fettskatter”, investeringar i till exempel cykelbanor och allmänna folkhälsoundersökningar av vuxna.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X