Rapport: Så utnyttjas arbetare inför VM 2018

Trots skandalerna vid vinter-OS i ryska Sotji blir det fotbollsfest i Ryssland 2018. Enligt en ny rapport kan migrantarbetare på VM-byggena i Ryssland ha arbetspass utan övre timgräns. Flera arbetare har dött och inte fått lön till följd av en ny VM-lag som fotbollsorganisationen Fifa stödjer.

Under strecket
Publicerad
Arenabygget i Sankt Petersburg.

Arenabygget i Sankt Petersburg.

Foto: Dmitri Lovetsky / AP
Annons

MOSKVA Vid VM-bygget i Sankt Petersburg ska tre arbetare ha mist livet och många skadats. I Kazan har hälften av 50 entreprenörer struntat i att förse arbetare med lämplig hälso- och säkerhetsutrustning, och åtminstone två dödsfall har noterats av arbetsinspektionen.

I en ny rapport har den liberala stiftelsen Silc, som arbetar med demokratibistånd, sammanställt hur fotbollsrörelsen, den svenska staten och Svenska Spel bland annat ser på migrantarbetares arbetsförhållanden vid byggarbetsplatser i samband med stora internationella idrottsevenemang, med fokus på kommande fotbolls-VM i Ryssland 2018 och Qatar 2022. Silc kräver att svenska staten tar ett större ansvar för att skydda mänskliga rättigheter i de sammanhang de verkar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons