Annons

FN-rapport: Nordkorea har stulit pengar till kärnvapen

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un syns inspektera bygget av en ny ubåt. Den odaterade bilden släpptes av regimen den 23 juli i år.
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un syns inspektera bygget av en ny ubåt. Den odaterade bilden släpptes av regimen den 23 juli i år. Foto: AP/TT

Nordkoreas militära underrättelsetjänst har stulit omkring 19 miljarder kronor genom cyberattacker mot banker och växlingskontor, enligt en hemlig FN-rapport.

Pengarna har använts till att utveckla landets kärnvapenprogram.

Under strecket
TT
Publicerad

Den hemliga rapporten har sammanställts av oberoende experter på uppdrag av en kommitté i FN:s säkerhetsråd som ansvarar för sanktionerna mot Nordkorea, och färdigställdes i förra veckan.

Bland slutsatserna finns att diktaturen har gjort sig en rejäl hacka genom att stjäla pengar från banker och växlingskontor för kryptovaluta med hjälp av cyberattacker som med tiden blivit alltmer sofistikerade. Sammanlagt har regimen lyckats sno åt sig uppskattningsvis 2 miljarder dollar (motsvarande drygt 19 miljarder kronor). Pengarna har tvättats genom att slussas runt på nätet, enligt rapporten som nyhetsbyrån Reuters har läst.

Annons
Annons
Annons