Annons

Torgny Nordin:Rapport från jakten på den första människan

Thomas Sutikna vid Jakartas arkeologiska centrum med ett Homo floresiensis-kranium som påträffades i Indonesien 2003.
Thomas Sutikna vid Jakartas arkeologiska centrum med ett Homo floresiensis-kranium som påträffades i Indonesien 2003. Foto: Ira Block/AP

Historien om mänsklighetens ursprung är en vetenskapshistorisk äventyrsresa befolkad av självupptagna akademiker, tvärsäkra amatörer, briljanta forskare och mindre briljanta politruker. I ”Vi människor” skisserar den nederländske författaren Frank Westerman sökandet efter vår förhistoria. 

Under strecket
Publicerad

En överrumplande fråga vid ingången till längre texter är ett vanligt knep för att behålla läsaren. Här en sådan: Vad är det att vara människa? 

Tydligt minns jag barndomens outtalade påbud om heder och skötsamhet; värdet i att reda sig utan gnäll och vikten av att vara snäll. Det sitter alltjämt i ryggmärgen. Idag är tongångarna andra. Angelägnare än någonting annat är numera att, som det heter, ”göra skillnad”. Företagsledare, lärare, politiker och allsköns medieorakel predikar ihärdigt nödvändigheten av att göra skillnad – ”så gjorde jag skillnad!”, ”har du gjort skillnad?”. Mantrat har blivit till ett verb med djupgående existentiella dimensioner. Jämförelsen mellan då och nu antyder, åtminstone på ett plan, olika sätt att vara människa på. Fast ingen skulle väl påstå att olikheten har någon väsentlig betydelse. Vi är kulturvarelser och därför föränderliga.

Annons
Annons
Annons