Annons

Dystert år för världens journalister

Antalet dödade journalister ökade under 2018. En av dem är saudiske Jamal Khashoggi, som mördades på det saudiska konsulatet i Turkiet. Arkivbild.
Antalet dödade journalister ökade under 2018. En av dem är saudiske Jamal Khashoggi, som mördades på det saudiska konsulatet i Turkiet. Arkivbild. Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Jamal Khashoggi mördades på det saudiska konsulatet. Och på Capital Gazette sköts flera journalister ihjäl på redaktionen. Antalet dödade journalister har ökat under 2018 – vilket Reportrar utan gränser förklarar med ett ökat hat mot medierna.

Under strecket
Jon Lindhe / TT
Publicerad

Regimkritikern Jamal Khashoggi försvann på det saudiska konsulatet i Turkiet i oktober. Världen fick snart upp ögonen för fallet och den saudiske journalistens öde blev en storpolitisk fråga. Regimen i Riyad medgav till slut att Khashoggi blev mördad, men vidhåller att det inte planerades från högre ort – en utsaga som är kraftigt ifrågasatt av kritiker.

FN:s generalsekreterare António Guterres har efterlyst en trovärdig utredning av fallet. Men det är något som sällan görs när det kommer till mord på journalister, enligt Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser (RSF) i Sverige.

Annons
Annons
Annons