Recension

Cornelia K. Komplett förvirrad - totalt fokuseradRapp skildring av tonårskulturen

Under strecket
Publicerad
Annons

Pernilla Oljelund är van att skriva manus. Hon har bl a förtjänstfullt varit manusförfattare till tv-serierna Pelle Svanslös och Pip-Larsson. Handlingen i hennes andra bok, Cornelia K. Komplett förvirrad - totalt fokuserad, förs huvudsakligen framåt genom dialogen. Jagberättaren, Cornelia 13- 14 år, återger i författarens regi vår tids tonårskultur och ideal - säkert, slagfärdigt självironiskt och sarkastisk skärskådande. Författaren bjuder sina läsare på en rapp beskrivning av vänskapen mellan två flickor och deras bekymmer. Dock finns här en antydan till ett hysteriskt tonläge i jagberättarens språk.
I den förra boken, Cornelia Karlsson, ohyggligt deprimerad - jublande lycklig, kännetecknades språket av talspråkliga formuleringar tryfferade med ordbroderier som svårt frestade läsarens smilband. Men här saknas mycket av denna genuina humor även om flickornas lek med sammanslutningar av yrkesgrupper utan gränser resulterar i en ny grupp: ”Tullare utan gränser” - vilket ju är ganska roligt. Säkert kommer dock många flickor i de tidigare tonåren att uppskatta Oljelunds osentimentala skildring. De kan finna möjligheter till identifikation då huvudpersonen och hennes kumpan Tove försöker bli av med en eventuell styvfar, psykolog till professionen, men till synes helt opsykologisk privat.

Oljelund vågar också nyansera flickornas åsikter och de omvärderar till och med sin uppfattning om vuxna, något som inte är helt vanligt i barn- och ungdomsboken. Möjligen dröjer det inte länge innan vi möter Cornelia Karlsson på film eller i tv. Hon är välkommen, liksom Pernilla Oljelund i skaran av författare som skriver ungdomsböcker. Tyvärr är bokens omslag mer än lovligt gräsligt och avskräcker mer än lockar till läsning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons