Annons
X
Annons
X

Rapace och Novotny i 50-tals-deckare

Under sommaren har Ola Rapace och Tuva Novotny setts smyga runt i Nora i Bergslagen iklädda 50-tals-munderingar. Till våren visas den första filmatiseringen av Maria Langs deckare om kommisarie Wijk på biograferna.

Av Spektra, TT

I juli förvandlades småstaden Nora till den fiktiva staden Skoga på 50-talet. Hittills har två av Maria Langs deckare, ”Inte flera mord” och ”Kung Liljekonvalje av dungen” spelats in där. Och på tisdag börjar inspelningen av biofilmen, ”Mördaren ljuger inte ensam”.

Kommisarie Wijk spelas av Ola Rapace, och som den unga litteraturvetaren Puck respektive professorn Einar Bure syns Tuva Novotny och Linus Wahlgren.

När TT Spektra pratar med Novotny är hon mitt uppe i inspelningarna.

Annons
X

– Det är ett jättekul projekt! Det känns fräscht med 50-tals-deckare med lite ”Mad men”-ram fast med ett mer svenskt, feministisk tema i botten, säger hon och beskriver rollkaraktären Puck som en supermodern kvinna för det årtiondet.

”Mördaren ljuger inte ensam” baseras på deckardrottningens debutbok med samma namn. Den regisseras av dansken Birger Larsen (”Brottet”, ”Den som dräper”), och är den enda av filmerna som går upp på bio. De övriga fem ska visas på TV 4.

Rapace, som i höst är aktuell i Bond-filmen ”Skyfall” har inte haft några problem att byta Hollywood mot Nora:

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är alltid skönt med kontraster. Nästan vad jag än är i känner jag att jag vill göra tvärtom en stund. Så det är bara skönt.

  Till hösten kommer han, förutom att fortsätta med Lang-filmerna, att spela in filmen om kärleksrelationen mellan boxaren Bosse Högberg och sångerskan Anita Lindblom, som spelas av Rapace ex-fru Noomi Rapace. Filmen har varit på gång under flera år och i oktober inleds inspelningarna.

  – Jag är otroligt glad för att vi ska köra till slut. Nu har vi bra förutsättningar att göra något riktigt bra. Det känns väldigt inspirerande, säger Rapace.

  Stockholm TT Spektra

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X