Annons

Raoul Wallenberg begärs dödförklarad

Skatteverket har fått in en ansökan om dödförklaring av den svenske diplomaten Raoul Wallenberg. Det är fortfarande inte klarlagt exakt vad som hände honom när han försvann för 71 år sedan, i slutet av andra världskriget.

Publicerad
Foto: TT

**Under förintelsen utfärdade **Raoul Wallenberg skyddspass och gjorde en viktig insats för att rädda tiotusentals judar i Ungern. Hans gärningar är kända världen över och frågetecknen kring vad som egentligen hände honom mot slutet kvarstår än idag.

Skatteverket uppger nu för SvD att det kommit in en ansökan om dödförklaring i Raoul Wallenbergs fall. Det är Raoul Wallenbergs gode man som har lämnat in ansökan till Skatteverket.

Skatteverket har prövat ärendet mot lagen om dödförklaring, som tillämpas när någon som är försvunnen kan befaras vara död.

Annons

– När ansökan kom in så fanns en del diskussioner och funderingar kring om vi kunde pröva ansökan mot den här lagen. Och det kom vi fram till att vi kunde, säger Pia Gustafsson, skattedirektör på Skatteverket.

Enligt lagen måste Skatteverket utfärda en kungörelse efter personen – en slags kallelse där personen ska anmäla sig hos Skatteverket inom sex månader, och att andra ska kunna lämna uppgifter om försvinnandet. Kungörelsen finns att läsa i Svenska Dagbladets och Dagens Nyheters papperstidning.

Vid en prövning av ett fall som detta måste Skatteverket bedöma om det är utrett att personen är död, enligt paragraf två i lagen om dödförklaring. Enligt Pia Gustafsson så anser inte Skatteverket att den saken är utredd i Wallenbergs fall. Det är också svårt att bedöma hur sannolikt det är att han är död i samband med försvinnandet, enligt paragraf tre. Så i Raul Wallenbergs fall så väljer Skatteverket att pröva ärendet enligt paragraf 4.

– Om inte paragraf två eller tre går att använda så får man pröva mot paragraf fyra, där man kan utreda en person först fem år efter försvinnandet, säger Pia Gustafsson till SvD.

Efter sex månader kommer Skatteverket att fatta beslut.

– Någon gång i höst, kanske i oktober, så kommer ett beslut om hans dödförklaring att fattas, säger Gustafsson.

Vad har det för praktisk betydelse av att någon dödförklaras?

– En dödförklaring medför alla de rättsverkningar i personligt och ekonomiskt hänseende som inträder när någon dör. Med andra ord betraktas personen som död i och med en dödförklaring med de effekter det får för bland annat arv, säger Gustafsson.

Röda armén, som var benämningen på den ryska armén, nådde Budapest 1945 där Raoul Wallenberg befann sig och han beslöt sig för att söka upp ryssarna, bland annat för att presentera en plan för återuppbyggnad av Ungern. Men ryssarna tog Wallenberg till fånga, fängslade honom i det ökända Lubjankafängelset och vad som sedan hände är inte klarlagt.

Ryssarna hävdar att han dog, eller mördades, i fängelset 1947. Men några säkra bevis har inte kunnat visas fram.

Annons
Annons
Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons