Annons
Kommentar

Ricki Neuman:Raoul Wallenberg – en hjälte värd ett eget museum

Ett foto taget av Raoul Wallenberg visar ungerska judar på väg att deporteras. Sedan 2014 uppmärksammas den 27 augusti som Raoul Wallenbergs dag.
Ett foto taget av Raoul Wallenberg visar ungerska judar på väg att deporteras. Sedan 2014 uppmärksammas den 27 augusti som Raoul Wallenbergs dag. Foto: Raoul Wallenberg/TT

Raoul Wallenberg omvärderas ständigt. Men i grund och botten är han ändå en hjälte och vore därför värd ett museum i Sverige. Det skriver Ricki Neuman i dag på Raoul Wallenbergs dag.

Under strecket
Publicerad

Det går utför med Raoul Wallenberg. En gång i tiden var han den egensinnige ensamvargen som räddade 100 000 judar i Ungern. I dag är han nere i futtiga 10 000 (och mindre än vad schweizaren Carl Lutz och hans medarbetare lyckades med) – och numera ser bilden av honom annorlunda ut.

I bok efter bok granskas han, och var gång känns det som om han förminskas, ofta genom att författarna lyfter upp de andra, alla dem som han samarbetar med, som hjälper honom med uppdraget, eller är helt nödvändiga för att det ska kunna utföras: judar, ungrare, tyskar, nazister, pilkorsare, motståndsmän, folk från den amerikanska och brittiska underrättelsetjänsten, utländska diplomater, inklusive påvens man i Ungern.

Annons
Annons
Annons