Annons
X
Annons
X

”Låst läge mycket oroande”

Den stigande räntetrenden har kommit av sig och snart börjar det bli dags att fundera på att binda räntan. Det beskedet lämnar SvD Näringslivs Räntepanel.

– Välj rörligt, om ni vill binda så bind på fem år, är tipsen.

WEBB-TV: SÅ SÄNKER DU RÄNTAN PÅ BOLÅNET

Elisabeth Österman, Annika Creutzer och Tomas Pousette utgör SvD Näringslivs Räntepanel. Den möts regelbundet för att diskutera boräntor och räntetrender. Men framför allt för att hjälpa läsarna och ge en rekommendation om vilken rabatt bolånetagare bör sikta på för sin ränta.

När räntepanelen sammanträder den här gången har den europeiska centralbanken, ECB,
nyligen lämnat besked om en sänkning av styrräntan från 0,5 procent till 0,25 procent. Ett besked som signalerar att den stigande räntetrenden är bruten.

– Konjunkturuppgången har kommit av sig igen. Man trodde att tillväxten skulle ta fart när vi fick ljusare siffror. Men så kom bakslaget under hösten med negativ statistik och en ECB-sänkning på det, säger Annika Creutzer.

Annons
X

– Jag tycker inte att man ska ha för högt ställda förväntningar. Tillväxttal i storleksordningen 2,5 procent till 3 procent är något vi får vänja oss vid. Tillväxten före finanskrisen var ju på lånade medel, säger Tomas Pousette.

Hur mår svensk ekonomi?

– Jag tycker det är oroande att arbetslösheten biter sig fast så in i vassen. Nu kan en ECB-sänkning slå på exporten eftersom kronan redan är så stark. Och det kan påverka jobben, säger Annika Creutzer.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Färska inflationssiffror i veckan sätter ytterligare press på Riksbanken att sänka räntan vid nästa möte. På räntemarknaden prissätts nu en sänkning vid nästa möte i december med ungefär 50 procents sannolikhet. Men panelen är inte helt övertygad.

  – Det är ytterst tveksamt. Jag tror att Riksbanken möjligen skjuter på sin första höjning, säger Elisabeth Österman.

  – Den låga inflationen ökar sannolikheten för en sänkning från Riksbanken. Jag tror dock fortfarande att oförändrad reporänta är huvudspåret med tanke på Riksbankens fokus på hushållens skuldsättning, säger Tomas Pousette.

  Enligt Annika Creutzer försöker Riksbanken nu i stället pressa finanspolitiken att agera.

  – Men finanspolitiskt kommer ingenting att hända förrän efter valet, så vi har ett låst läge ett år framåt. Det är djupt oroande, säger Annika Creutzer.

  Hon menar att det skulle kunna vara värt att, liksom i Danmark, pröva att hantera skuldberget med en sänkning av ränteavdraget med 1 procentenhet per år. Det ger en signal till hushållen att vara försiktiga med att ta lån, även om räntorna är låga.

  Med en europeisk centralbank som drar åt ett håll och en svensk riksbank som drar åt ett annat är det inte helt glasklart hur man som privatperson ska resonera kring sin egen ränta.

  Prata med minst tre banker.
  Annika Creutzer

  Huvudspåret enligt Räntepanelen är att ha rörlig ränta ett tag till men att börja fundera på att binda. Liksom vid panelens senaste möte i september tycker panelen att hushållen ska sikta högt när de prutar.

  – En rabatt i intervallet 40 till 50 punkter (0,4 till 0,5 procentenheter) borde man kunna få. Då hamnar vi återigen på en nivå på mellan 2,30 och 2,40 procent för ett tremånaderslån, säger Elisabeth Österman.

  Enligt SvD Näringslivs
  digitala verktyg Räntekartan är medelräntan för närvarande 2,55 procent på rörliga räntan. Bäst förhandlad snittränta har SEB:s kunder lyckats få, 2,40 procent. Högst ligger statliga SBAB på 2,83 procent. För de flesta hushåll finns med andra ord fortfarande god prutmån på boräntan, anser panelen.

  – Hushållen verkar i snitt pruta runt 25 punkter på tremånadersräntan. De som är riktigt duktiga kan pruta 50 punkter, säger Tomas Pousette.

  – Vi uppmuntrar naturligtvis folk att lägga sig i det övre spannet och prata med minst tre banker. Det är ett stort misstag att bara prata med en bank, säger Annika Creutzer.

  Panelen upprepar käpphästen att vara noga med att förhandla om hur länge rabatten ska gälla.

  Binda eller inte binda är frågan?

  – Vi kommer närmare en tid när Riksbanken ska börja höja styrräntan. Tror man på Riksbanken så kanske man kan vänta ett tag till men sedan börja fundera på en längre bindningstid, som 5 år. Att binda på ett år är ingen idé, tycker Tomas Pousette.

  Panelen håller med om att 5 år är en lämplig bindningstid. Annika Creutzer vill också varna för att välja olika bindningstider för sina lån.

  – Det sätter dig i ett uselt förhandlingsläge om 2-årslånet ska sättas om och du fortfarande har en stor pott på 5 år. Då är det svårt att pruta ränta, det kan jag lova, fortsätter hon.

  Listräntorna för ett 5-årigt lån ligger i dag runt 3,70 procent. Panelen är rörande överens om att man som bolånekund ska begära att få minst lika stor rabatt på ett bundet lån som för ett rörligt.

  – Vi vet att bankerna inte gärna ger så stora rabatter på bundna lån så 25 till 30 punkter anser jag vara realistiskt. Men bankerna borde kunna ge bättre rabatter till den som binder sin ränta och därmed är kund under en längre tid, säger Elisabeth Österman.

  – Väljer man att binda en del av lånet ska man vara noga med att se till att rabatten på det rörliga lånet garanteras under hela bindningstiden, menar hon.

  12 enkla tips för att sänka din boränta svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X