Räntemysteriet tätnar

Under strecket
Publicerad
Annons

Pessimisterna menar att obligationsmarknaden upptäckt något som konjunkturbedömarna ännu inte sett. Att USA - och därmed hela världsekonomin - är på väg mot ett kraftigt konjunkturbakslag, kanske rent av en ny amerikansk recession.
9 SvD.se
Läs tidigare analyser ”svd.se/naringsliv
WILMINGTON Den långa amerikanska ”rikträntan” - på 10-åriga statsobligationer - föll den här veckan på nytt under fyraprocentsstrecket. Det betyder att gapet mellan centralbankens, Feds, styrränta och 10-åringen nu är mindre än en procentenhet.
Avkastningskurvan har, mot prognosmakarnas spådomar, plattats till rejält. Och det stora räntemysteriet har inte klarnat. Tvärtom. Snarare har det tätnat ytterligare.

Utvecklingen på obligationsmarknaden har länge fått prognosmakare och marknadsbedömare att lägga pannorna i djupa veck. De låga långräntorna är en gåta (”conundrum”) förklarade Fedchefen Alan Greenspan vid ett framträdande inför kongressen redan i februari.
Fed började strama åt i juni ifjol. Då låg reporäntan på
1,0 procent och 10-årsräntan på 4,6 procent. Sedan dess har styrräntan höjts med en kvarts procentenhet vid varenda penningpolitiskt möte som Fed har hållit - till 3,0 procent. Men långräntan har gått åt andra hållet.
Så brukar det inte vara. När Fed stramar åt ”ökar priset på pengar”. De marknadsprissatta långräntorna går upp. Använder man gamla tumregler borde 10-årsräntan så här långt in i åtstramningscykeln ha stigit med åtminstone 1-2 procentenheter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons