Varningen: Bolånet kan bli mycket dyrare

Ta höjd för högre bolåneränta. Illustrationsbild.
Ta höjd för högre bolåneränta. Illustrationsbild. Foto: Jessica Gow/TT

Riktningen verkar given. Tidpunkten är mer oklar. Så också storleken. Men en sak är säker – även en måttlig räntehöjning kostar någon tusenlapp i månaden. Efter Riksbankens signal är det läge att rusta sig, enligt privatekonomen.

Under strecket
Olle Lindström/TT
Publicerad
Annons

I dag ligger snitträntorna på bolån runt 1,3-1,4 procent hos bankerna. Så billigt har det i princip aldrig varit att låna historiskt. Men nu gör de flesta experterna bedömningen att botten är passerad – och för första gången på länge flaggar även Riksbanken för att den ser en räntehöjning, om än ganska långt bort fortfarande, om tre år enligt onsdagens räntebesked.

Men Riksbanken har haft fel förut. Med rejält stigande inflation börjar fler och fler tvivla på dess prognoser.

– Ingen vet. Det är budskapet till hushållen, att vara förberedd på alla eventualiteter, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Baserat på snittlånens storlek i några olika städer har försäkringsbolaget räknat på effekterna av en räntehöjning till två procent, från dagens nivå på dryga 1,3 procent, på respektive ort.

Det ensamstående hushållet i Stockholm får då se lite drygt 900 kronor försvinna i räntehålet varje månad. Motsvarande göteborgare blir knappt 800 kronor fattigare, medan en ensamstående på en genomsnittlig mindre ort får räkna med i storleksordningen 450 kronor mer i månatliga räntekostnader. Om bolåneräntan skulle stiga till tre procent får man lite mer än dubbla beloppen.

– Många har vant sig vid låga räntor, se det här som en påminnelse om att räntan kan vara på väg upp. Hemläxan att göra är att räkna på sin privatekonomi, hur sårbar är den? säger Emma Persson.

Och räntan är inte ristad i sten. Jämför låneavtalen mellan banker. Att sitta still ger sällan den lägsta räntan.

– Det får man inte alltid om man är lång och trogen kund, säger Emma Persson.

RegionSnittlån, ensamståendeRänta, 1,33 procentRänta 2 procentSkillnad, kr
Stockholm2 342 7001 8182 733916
Göteborg2 008 0001 5582 343785
Övriga landet1 158 7008991 352453

Siffrorna avser räntekostnad per månad, där effekten av ränteavdraget är medtaget. Lånen baseras på Finansinspektionens studier. Källa: Länsförsäkringar

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons