Räntechock i City

Under strecket
Publicerad
Annons

London Ingen i City hade räknat med en räntesänkning. Huspriserna har fortsatt att öka i snabb takt, kreditskulderna har inte heller dämpats och inflationen är snäppet över de 2,5 procent som Storbritanniens centralbank satt som riktlinje.
Inte heller kan det ha hjälpt niomannakommittén på Bank of England med den politiska ovissheten. Att banken i går sänkte räntan med en kvarts procentenhet till 3,75 procent får ses som en symbolisk gest och ett bevis för att de nio vise männen lyssnat på industrins böner.

Så sent som dagen innan hade CBI, brittiska industriförbundet, meddelat att åtminstone 42 000 jobb inom tillverkningsindustrin var i farozonen. Industrin och servicesektorn har krympt varje kvartal och industrin hoppas att en lägre ränta ska sänka pundet och därmed öka chanserna till exportbeställningar.
Det måste ha varit ett svårt beslut för Bank of England. Huspriserna skjuter i höjden och samma dag kom siffror, som visade att priserna stigit med hela 1,5 procent under januari månad jämfört med
december och med nästan 25 procent för kvartalet jämfört med samma period året innan. Nu blir huslånen billigare och det kommer leda till dyrare fastigheter.
En analytiker varnade att banken bara skjutit ett problem på framtiden. Husbubblan blåses upp allt mer för att därmed spricka med större kraft.
Sådana tankar dämpade inte glädjen hos industriförbundet och inte heller på brittiska landsorganisationen TUC, motsvarigheten till LO. Båda organisationerna välkomnade varmt räntesänkningen, den första ränteåtgärden på 14 månader, men många ekonomer anser att nu var inte rätta tidpunkten för en sänkning.

Annons
Annons
Annons