”Räntan kan bli ännu lägre”

Redan innan vice riksbankschef Irma Rosenberg hållit sitt tal på onsdagen hade bolåneföretagen börjat sänka sina räntor. Marknaden väntade sig signaler om sänkt styrränta och blev bönhörda. Frågetecken finns om sänkningen blir med 0,25 eller 0,50 procentenheter.

Under strecket
Publicerad
Annons

Onsdagens tal av Irma Rosenberg var så tydligt som ett riksbankstal kan bli. Den rekordlåga styrräntan på 2 procent blir ännu lägre. Hur stor sänkningen blir får den sex personer starka direktionen slåss om på måndagens räntemöte.
Marknaden har sedan länge prisat in en sänkning på 0,25 procentenheter. Gårdagens tal fick marknadsräntorna att gå ned ytterligare vilket kan vara ett tecken på förväntningar om en större räntesänkning än 0,25 procentenheter.
Vid tidigare räntemöten i år har Riksbankens sex direktionsledamöter valt att ligga kvar på 2 procents styrränta.
Så sent som i slutet av maj betonade riksbankschef Lars Heikensten att dörren var öppen både för en sänkning och för oförändrad ränta. Inkommande statistik får avgöra beslutet, var hans kommentar.
Sedan dess har BNP (summan av totala produktionen av varor och tjänster) för första kvartalet kommit in och den var mycket lägre än vad någon förväntat sig.
Det svaga BNP-utfallet betyder, enligt Irma Rosenberg, ”att prognosen för BNP-tillväxten i år
måste justeras ned ganska ordentligt.”
Det betyder att resursutnyttjandet i ekonomin kommer att vara lägre, än vad Riksbanken tidigare räknat med, under de närmaste åren. Det innebär lägre kostnadstryck och lägre prisstegringar.

– Sammantaget innebär detta rimligen att inflationen, även om den gradvis stiger, kommer att ligga påtagligt under målet både på ett och två års sikt, sa Irma Rosenberg.
Och så gav hon en tydlig signal om sänkt styrränta.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons