Annons
X
Annons
X

Räntan höjs till sommaren

Riksbankens första höjning av reporäntan kommer sannolikt till sommaren. Sedan fortsätter räntan uppåt i snabb takt. Och blir lönehöjningarna för höga i avtalsrörelsen stiger räntan ännu mer, varnar Riksbanken.

(uppdaterad)

Den akuta krisen är över och nu är det bara lågkonjunktur, var Riksbankens budskap när den lämnade beskedet att den första räntehöjningen nu närmar sig. ”Från och med sommaren eller tidig höst”, är Riksbankens nya besked. Tills dess ligger reporäntan kvar på rekordlåga 0,25 procent.

– Konjunkturuppgången står på fastare mark, vi är på väg mot ett mer normalt tillstånd. Våra slutsatser är att inte nu ändra räntan men det är nog litet mer sannolikt att räntan höjs i sommar eller i början av hösten, säger riksbankschefen Stefan Ingves.

Riksbanken tror också att arbetslösheten toppar i år på omkring 9,5 procent, klart lägre än tidigare prognoser. Ingves räknar nu med att löneökningarna i vårens avtalsrörelse blir ”måttliga”, omkring 2,5 procent om året. Men han varnade också för högre reporänta om löneökningarna drar i väg.

Annons
X

– Får vi högre löneökningar än i vår prognos kan en snabbare höjning av räntan än annars inte uteslutas. Men blir de lägre slår det också på inflationstakten och då förskjuts räntehöjningar längre in i framtiden, säger Ingves.

Men LO:s chefsekonom Lena Westerlund ser i dag ingen risk för att löneökningar ska driva upp räntan.

– Det finns inget inflationshot från lönekostnadssidan i ekonomin. Vi ser inget i vår prognos, som gäller till och med 2011, som är ett inflationstryck från lönebildningen, säger Westerlund.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Henrik Mitelman, chefsanalytiker på SEB, konstaterar att marknadsräntorna rör sig snabbt uppåt och att det får en direkt påverkan på boräntorna.

  – Det är svårt att säga hur mycket. Rimligen har de flesta förväntat sig att räntehöjningar en dag skulle komma. Nu när den dagen har tidigarelagts tror jag att väldigt många ser framför sig en högre räntebana, snabbare räntehöjningar, och att det ledet till att boräntorna kommer upp.

  Och hushållen bör nu ta höjd för de kommande höjningarna av boräntan, anser Ylva Yngvesson på Swedbanks institut för privatekonomi.

  Boräntorna väntas höjas successivt. I slutet av året blir månadskostnaden för ett miljonlån 500 kronor högre jämfört med nu, utifrån Riksbankens prognos. I slutet på 2012 har räntorna stigit ordentligt, och månadskostnaden ligger på 2 000 kronor mer än i dag – förutsatt att inga amorteringar har gjorts.

  Sten Gustafsson

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X