Annons

Ränta betraktades som ett brott mot Gud

Hamnscen med Villa Medici i bakgrunden. Konstnären har här tagit sig vissa friheter, i verkligheten ligger Villa Medici på kullen Pincio i Rom. Konstnär: Claude Lorrain (1600–82)
Hamnscen med Villa Medici i bakgrunden. Konstnären har här tagit sig vissa friheter, i verkligheten ligger Villa Medici på kullen Pincio i Rom. Konstnär: Claude Lorrain (1600–82) Foto: Alfredo Dagli Orti/REX/IBL

Skandalerna på svenska banker har avlöst varandra de senaste åren. Men varifrån kommer egentligen bankerna, och idén om att tjäna pengar på pengar?

Under strecket
Publicerad

Det går i dag knappast att öppna en tidning utan att hitta en nyhet om en bank som gjort bort sig. Swedbank är den senaste syndaren, men banker har varit omtvistade samhällsinstitutioner i många hundratals år.

Världens äldsta bankirer levde i forntidens Mesopotamien och lånade inte ut pengar – eftersom de inte var uppfunna – utan spannmål. Det rörde sig om en avancerad form av byteshandel som under antiken vidareutvecklades med penningväxling och inlåning av medel för sparande. Liknande utvecklingskedjor tycks ha ägt rum i Kina och Indien.

Sveriges första bank grundades av assessorn i Kungliga Kommerskollegium, Johan Palmstruch från Riga, genom ett kungligt privilegium av den 30 november 1656. Denna bank blev efter viktnedsättning för kopparplåtmyntet utan likvida medel – de tyngre drogs undan och nya tillverkades inte så snabbt – och började därför år 1661 emittera sedlar. Dessa så kallade kreditivsedlar lydde på vissa bestämda belopp, från 5 till 1 000 daler. Varje sedel var underskriven av Palmstruch själv och av bankens tjänstemän.

Foto: IBL Collections/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons