Ransonering är kapitulation

Under strecket
SvD
Publicerad
Annons

Det var inte eftertanken och självkritiken som stod i fokus när den rödgröna majoriteten i Stockholms läns landsting i går presenterade en vitbok. I förordet hävdar landstingsråden Ingela Nylund Watz (s), Birgitta Sevefjord (v) och Bengt Cedrenius (mp) att de har lyckats utföra det dubbla uppdraget att ”klara ekonomin och att utveckla vården och kollektivtrafiken”.
När tillkännagivandet läggs bredvid SvD:s artikelserie om förhållandena inom intensivvården uppstår en märklig kontrastverkan. Det blir svårt att få landstingsrådens blomstermålning att passa ihop med rapporteringen från vårdens vardag.
”Någonting har gått fruktansvärt fel”, säger Emanuel Sjöström, IVA-sköterska på Karolinska, till SvD (6/4). ”Vi vill göra ett bra jobb men vi kan inte.” Var fjärde intensivvårdsplats i Stockholm är obemannad, främst därför att det råder brist på de specialiserade sköterskor som krävs. Platsbrist, minimal bemanning och övertidsarbete skapar svåra påfrestningar. Både personal och patienter far illa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons