Annons
X
Annons
X

”Rånpengarna göms noga”

Trots att tio män nu åtalas för helikopterrånet i Västberga har polisen inte lyckats hitta bytet på 39 miljoner kronor. Det är det vanliga mönstret vid stora rån.

– Pengarna göms noga. Sedan används de till att leva stort. Drömmen är att leva livet och bränna pengarna kring Stureplan, så att alla ser, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Trots att tio män nu åtalas för helikopterrånet i Västberga har polisen inte lyckats hitta bytet på 39 miljoner kronor.
Trots att tio män nu åtalas för helikopterrånet i Västberga har polisen inte lyckats hitta bytet på 39 miljoner kronor. Foto: POLISEN

I september förra året genomfördes ett rån mot säkerhetsföretaget G4S värdedepå i Västberga utanför Stockholm. Brottet har väckt stor uppmärksamhet, inte minst för det spektakulära genomförandet där en helikopter landade på värdedepåns tak.

I dag åtalades fem män för delatighet, och ytterligare fem för medhjälp till brottet, som Jerzy Sarnecki beskriver som väldigt välplanerat.

– När samhället ökat säkerheten har de mer oplanerade rånen blivit färre, och istället ser vi sådana här proffsrån. Man kan säga att brottsligheten utvecklas i takt med samhället, säger Sarnecki.

Annons
X

Pengar från tidigare brottslighet har sannolikt använts för att planera och genomföra rånet. Sarnecki tippar att ett så välplanerat rån tar omkring ett halvår att förbereda. Det kostar både i tid och utrustning, och dessutom är det rätt många människor som är med och ska dela på pengarna. Ändå tror Sarnecki att förtjänsten för de inblandade blev ganska bra.

– Det är också viktigt att komma ihåg att pengar inte är den enda drivkraften. Att genomföra ett sådant här rån innebär en enorm kick, så det är ett psykologiskt incitament, säger Sarnecki.

Enligt Lars Korsell, som forskar kring organiserad brottslighet vid Brottsförebyggande rådet (BRÅ), har man gjort beräkningar som visar att man får ut ganska mycket pengar vid grova rån jämfört med annan brottslighet. Men då har man inte tagit med i beräkningen att den här typen av rån tar mer tid i planering och utrustning, så därför är det svårt att säga hur lönsamma de är.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Polisen har inte hittat rånbytet, som blev 39 miljoner kronor. Enligt Tommy Hydfors, ställföreträdande chef för Rikskriminalpolisen, är det betydligt vanligare att man hittar rånarna än rånbytet.

  – När det gäller stora rån tar vi nästan alltid gärningsmännen, men hittar sällan pengarna. Man är mycket noga med att gömma pengarna. Naturligtvis är de också mycket noga med att göma sig själva, men det är enklare att gömma pengarna, säger han.

  Enligt Sarnecki går pengarna ofta till konsumtion. Brottslingarna vill leva i lyx. En del ser också pengarna som en pensionsförsäkring och investerar i utlandet, och en del av pengarna används till att planera och genomföra nya brott. Det vanliga mönstret är också att de inblandade får olika stora summor beroende på insats.

  Annons
  Annons
  X

  Trots att tio män nu åtalas för helikopterrånet i Västberga har polisen inte lyckats hitta bytet på 39 miljoner kronor.

  Foto: POLISEN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X