Annons

Rankar vänskap – därför är Snapchat ”värsta” appen

Foto: Omar Marques/TT

Techbolagen är cyniska, menar hjärnforskaren Sissela Nutley, som ger fem exempel på hur olika appar utnyttjar våra uråldriga drivkrafter för att få oss att stanna. Och vi är lättfångade, inte minst i tonåren.

Under strecket
Publicerad

Snapchat är den mest cyniska appen, anser hjärnforskare Sissela Nutley.

Foto: TT

Vänskapsemoji-guide: Ni delar en nära vän! En av dina bästa vänner är också en av den här snapkontaktens bästa vänner.

Vänskapsemoji-guide: Ni har en snapstreak! Om inte du OCH din vän skickar varsin snap till varandra inom 24 timmar förlorar ni.

Vänskapsemoji-guide: Du är den här Snapkontaktens bästa vän, men hen är inte din bästa vän. Hen skickar flest Snaps till dig men du skickar inte flest Snaps till hen. Källa: Boken Distraherad.

Sissela Nutley vill få till en diskussion om hur cynisk teknikutvecklingen är.

Foto: Simon Rehnström

Tonårshjärnan är i en snabb utveckling. Pannloberna som ska hämma impulser, ta en annan människas perspektiv, förstå konsekvenser, planera, upprätthålla uppmärksamheten länge är inte helt färdigformade förrän vid 20–25 års ålder. Belöningssystemet är extra känsligt för den emotionella responsen är starkare i unga år. Glädjen känns särskilt intensiv, men också smärtan. Kickar och beroende kommer snabbare. Detta utnyttjas inte sällan av techbolagen, skriver Sissela Nutley, i boken ”Distraherad”.

 

Annons
Annons
Annons