Annons
X
Annons
X

Rån mot guldsmeder ökar kraftigt

Rån mot guldsmeder har ökat kraftigt de senaste åren. Samtidigt blir tillslag mot andra mål, till exempel butiker och värdetransporter, allt mer sällsynt.

Vid det uppmärksammade guldsmedsrånet i Södertälje var ett av vapnen, det som tros ha riktats mot polisen, en attrapp.

En av de misstänkta guldrånarna i Södertälje förs in till häktningsförhandlingarna i Södertälje tingsrätt.
En av de misstänkta guldrånarna i Södertälje förs in till häktningsförhandlingarna i Södertälje tingsrätt. Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

I dag häktades tre män, däribland den 26-åring som är livshotande skadad efter att ha skjutits i huvudet av polisen, misstänkta för rånet. Två kvinnor är häktade misstänka för att ha hjälpt rånarna utföra brottet och i dag greps ännu en person misstänkt för medhjälp.

Den verkliga årssiffran kan vara över 100 guldbutiksrån.
Per Geijer

Södertäljerånarnas val av mål är långt ifrån unikt. Branschorganisationen Svensk Handel har tittat på antalet rån mot guldsmeder de tre första kvartalen i år, och genom att jämföra med tidigare rapporter från Brottsförebyggande rådet (Brå) sett att guldbutiker blivit ett allt vanligare mål för rånare. År 2008 rånades 27 guldsmeder på hela året. Efter bara tre kvartal i år hade Svensk Handel räknat till 41 rån mot guldbutiker. Jämfört med Brås mätningar år 2000 och 2004 är ökningen ännu större - båda åren rånades tio guldsmeder. Svensk Handels siffror är inte lika heltäckande som Brås, och därför kan det verkliga talet ligga ännu högre.

Annons
X

– Vi samlar in från olika kanaler, som våra medlemmar, polis och media. Vi brukar få med runt 50 procent på det sättet, och dessutom brukar fjärde kvartalet vara rånintensivt. Det betyder att den verkliga årssiffran kan vara över 100 guldbutiksrån, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Under samma period har antalen rån mot alla slags butiker minskat, i synnerhet rån där skjutvapen används. Också antalet bankrån och värdetransportrån har blivit färre. Lars Byström, presstalesman för Stockholmspolisen, är inte förvånad över utvecklingen. Enligt honom skiftade rånarnas fokus från värdetransporter till guldsmeder för ungefär 2,5 år sedan, när transporterna blev säkrare. Madeleine Blixt, utredare på Brå, säger att guldsmederna troligen blivit attraktivare mål för rån i takt med att kontanter blivit mer och mer sällsynt i banker och butiker. En annan orsak kan vara att guldpriset ökat.

– Jag tror att guldbutiksrånare ofta är mer erfarna och inställda på ett större byte än de som rånar till exempel livsmedelsbutiker. Utan att ha analyserat detta gissar jag att det nog är den typ som tidigare kanske valt en bank eller en värdetransport, säger Madeleine Blixt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  En av de misstänkta guldrånarna i Södertälje förs in till häktningsförhandlingarna i Södertälje tingsrätt.

  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 1 av 3

  Polisen betecknade rånet i Södertälje som en särskild händelse och kallade in all tillgänglig personal.

  Foto: SCANPIX Bild 2 av 3

  Flera rånare slog på fredagen till mot ett köpcentrum i Södertälje. En person ska ha skjutits i samband med rånet.

  Foto: SCANPIX Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X