Annons

Rån mot guldsmeder ökar kraftigt

Rån mot guldsmeder har ökat kraftigt de senaste åren. Samtidigt blir tillslag mot andra mål, till exempel butiker och värdetransporter, allt mer sällsynt.

Vid det uppmärksammade guldsmedsrånet i Södertälje var ett av vapnen, det som tros ha riktats mot polisen, en attrapp.

Publicerad

I dag häktades tre män, däribland den 26-åring som är livshotande skadad efter att ha skjutits i huvudet av polisen, misstänkta för rånet. Två kvinnor är häktade misstänka för att ha hjälpt rånarna utföra brottet och i dag greps ännu en person misstänkt för medhjälp.

Södertäljerånarnas val av mål är långt ifrån unikt. Branschorganisationen Svensk Handel har tittat på antalet rån mot guldsmeder de tre första kvartalen i år, och genom att jämföra med tidigare rapporter från Brottsförebyggande rådet (Brå) sett att guldbutiker blivit ett allt vanligare mål för rånare. År 2008 rånades 27 guldsmeder på hela året. Efter bara tre kvartal i år hade Svensk Handel räknat till 41 rån mot guldbutiker. Jämfört med Brås mätningar år 2000 och 2004 är ökningen ännu större - båda åren rånades tio guldsmeder. Svensk Handels siffror är inte lika heltäckande som Brås, och därför kan det verkliga talet ligga ännu högre.

En av de misstänkta guldrånarna i Södertälje förs in till häktningsförhandlingarna i Södertälje tingsrätt.

Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 1 av 3

Polisen betecknade rånet i Södertälje som en särskild händelse och kallade in all tillgänglig personal.

Foto: SCANPIX Bild 2 av 3

Flera rånare slog på fredagen till mot ett köpcentrum i Södertälje. En person ska ha skjutits i samband med rånet.

Foto: SCANPIX Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons