Annons
X
Annons
X

Ramberg: "En effekt som man befarat"

Natten mot söndag påträffades en gummibåt i Helsingborg med två män som tagit sig från danska Helsingör till Sverige. Båtflyktingar var ett scenario som id-kontrollernas kritiker varnat för.

– Det är en effekt som uppstår när de lagliga vägarna stryps, säger Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund som menar att asylrätten riskerar att urholkas.

Id-kontrollerna
Anne Ramberg.

Anne Ramberg. Foto: Bezav Mahmod

Gummibåten påträffades strax före klockan tre natten mot söndagen i Domsten, norr om Helsingborg. Polisen hade innan dess fått larm från den danska sjöräddningen om att en gummibåt befann sig i vattnet mellan Helsingör och Helsingborg.

När polisen kom till platsen greps två män.

Den man som hade id-handlingar, en 24-åring, är misstänkt för människosmuggling. Han hade ett norskt id.

Annons
X

– Den andre mannen uppger att han är född 1988. Vi tror att han kommer från Mellanöstern. Han säger själv att han kommer från södra Irak, säger Marcus Andersson, inre befäl vid polisen i Helsingborg.

När regeringen aviserade att id-kontroller skulle införas för resande med buss, tåg och färja från Danmark till Sverige varnade kritiker för att flyktingar skulle kunna ta sig till Sverige med mindre båtar – vilket skett på Medelhavet i stor utsträckning. Id-kontrollerna trädde i kraft i måndags.

Nattens händelse är den första i sitt slag, tror polisen i Helsingborg.

Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, har bevakat förändringarna i regeringens nya migrationslinje. Hon är en av dem som varnat för att de strängare kraven kan leda till inskränkningar i asylrätten, och att Sveriges vändning i flyktingpolitiken kan ge en olycklig effekt på flyktingmottagandet i övriga Europa.

– Människor i gummibåtar till Sverige är just en situation som man befarat. Men det går inte att säga om det kommer att ske fler sådana här fall. Id-kontrollerna är olyckliga, även om de inte strider mot asylrätten bokstavligen, säger Anne Ramberg.

– Skulle det vara så att ett stort antal människor ska åka över Öresund i gummibåtar så vore det förskräckligt, menar hon.

Ramberg säger att strängare kontroller och krav kan leda till en dominoeffekt som ger utslag i övriga Europa, exempelvis att Danmark skärpt sin flyktingpolitik och följer utvecklingen i Sverige mycket noga.

– Effekterna leder till att det blir svårare att söka asyl, vilket strider mot principerna bakom asylrätten, säger Ramberg.

Kustbevakningen räddar människor på flykt över Medelhavet. Foto: Kustbevakningen

Hur bör man betrakta dem som transporterar människor till Sverige olagligt?

– Det kan vara svårt. Det finns givetvis människosmugglare som vill hjälpa människor i nöd och ge dem skydd, även om det kan vara brottsligt. Men när vi talar om människosmuggling som industri är det fruktansvärt. Det är inte godtagbart. Men livet är inte alltid så enkelt, det kan vara en enskild som vill hjälpa en person. Då kan det vara så att moralen inte överensstämmer med lagen.

Anne Ramberg beskriver den strängare flyktingpolitiken som "djupt olycklig" även om hon känner stor respekt inför de utmaningar som det stora antalet flyktingar också medför, säger hon.

– Min personliga uppfattning är att flyktinghanteringen är ett underbetyg för hela EU-samarbetet. I realiteten är asylrätten urgröpt. Detta påverkar inte bara oss och EU utan hela synen på asylrätten. Och när Sverige, som varit ett föredöme, agerar som vi nu gör så resulterar det att legitimiteten i asylrätten undergrävs. Om inte vi kan stå upp för asylrätten, så är det farligt på sikt.

Annons

Anne Ramberg.

Foto: Bezav Mahmod Bild 1 av 2

Kustbevakningen räddar människor på flykt över Medelhavet.

Foto: Kustbevakningen Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X