Annons
X
Annons
X

Ramadan började i morse

I morse började ramadan i Sverige. Fastemånaden inleds formellt när nymånen siktas, men starten bestäms i praktiken av en kombination av astronomisk matematik, grupptryck och satellit-tv. I går kväll förhandlade imamerna.

De 26 anställda på charkföretaget Qibbla Halal har fullt upp inför ramadan.
De 26 anställda på charkföretaget Qibbla Halal har fullt upp inför ramadan.

Det är åttagradig kyla i lokalen på Slakthusområdet där halva lamm förvandlas till läckra kotletter och filéer i händerna på Fadil al-Azawi. Han är tredje generationens slaktare i sin familj och nu sliter han extra hårt på charkföretaget Qibbla Halal AB i södra Stockholm.

För de 26 personerna i personalen innebär ramadan ökad försäljning. Namir Zetali, chef på företaget, har jobbat 14 timmar per dygn somliga dagar den senaste veckan. Alla Qibblas produkter är garanterat fläskfria och lammen och nötkreaturen är slaktade på det sätt som gör köttet halal, tillåtet.

– Den här månaden är en tid när familjer samlas och äter tillsammans mer än annars. Ramadan ska ju vara en rik tid, full med glädje, säger han.

Annons
X

Exakt när den heliga månaden startar är varje år en komplicerad affär. Formellt krävs att nymånen kan siktas i skyn. Enligt en hadith, berättelse om profeten Mohammeds liv, krävs att en trovärdig och vuxen muslim med god syn skådar nymånens skära innan ramadan utropas.

Rent astronomiskt - enligt matematik signerad Stockholms observatorium - gjorde nymånen entré i går klockan 13:45 men det brukar dröja uppemot två dygn innan nymånen är synlig från Sverige. Stockholms moské, som drivs av Islamiska förbundet, trodde i går eftermiddag att ramadan med ”90 procents säkerhet” skulle börja på söndag.

Helena Benaouda, ordförande på Sveriges muslimska råd, menar att räcker det att ramadan utropas i Saudiarabien. Då får Stockholms moské besked och informerar allmänheten, som den gjorde vid 20-tiden i går.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det skiljer ju bara någon timme i tid därifrån och det är dumt att hamna efter alla andra bara för att ingen här sett månen. Vad händer om det är dåligt väder - ska vi låta bli att fasta då? Nej det går förstås inte, sade hon.

  Efter noggranna konsultationer mellan imamerna utropade moskéns ledning i går kväll, i ett försök att ena muslimerna kring en gemensam ramadanstart, att ramadan är inlett trots att månen inte är skådad i Sverige.

  Imamen Abd al Haqq Kielan på konkurrerande Svenska islamiska
  samfundet är trött på det spel som föregår ramadan. Han pekar på att de skriftlärda är överens om att man ska följa en lokal siktning av månen. Hans gissning var att fastan egentligen skulle inledas på söndag, efter att månen säkert synts över Stockholm.

  – Men det kommer säkert vara någon som ser på satellitkanalerna att någon människa sett nymånen någonstans i någon öknen i natt och så är det plötsligt i gång här också i hetsen. Då är det svårt att gå mot strömmen, sade han.

  Oavsett hur så kommer charkföretaget vid Globen ha en bra månad - liksom många andra svenska företag. Enligt Svensk handel kan ramadan ge en ökad omsättning på mellan 500 miljoner och en miljard kronor för näringslivet.

  Från ett litet företag med tre anställda har Qibbla vuxit på ett decennium och har i dag 116 miljoner kronor i omsättning årligen. Den verkliga expansionen är på gång nu när stora kedjor som Ica Maxi och Coop säljer deras salami, hamburgare och lammkött.

  På sitt kontor ritar Namir Zetali upp sin plan på ett papper:

  25 procent av alla med muslimsk bakgrund i Sverige struntar i att äta halal och äter kanske även fläsk, säger han. Och 25 procent låter bli att äta kött hellre än att få i sig sådant som inte slaktats enligt reglerna.

  Bland de resterande 50 procenten hittar Namir Zetali inte bara sig själv utan också företagets framtid:

  – Det är muslimer som helst äter halal men om de inte hittar det köper de annat kött. Men nu när vi har varor på stormarknaderna kan vi nå dem. Plus alla andra, förstås.

  Fazeela Zaids ramadanblogg svd.se Ramadan-recept från Tasteline http://www.svd.sehttp://www.tasteline.com/default.ns?searchMode=general&strItemID=showRecipe&intChannelID=1&lngRID=4932
  Annons
  Annons
  X

  De 26 anställda på charkföretaget Qibbla Halal har fullt upp inför ramadan.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X