Recension

ChinaRakt och okonstlat om barnsoldaten China

Under strecket
Publicerad
Annons

Det finns i dag över 300 000 barnsoldater i världen, rekryterade av både regeringstrupper och upprorsarméer i över 30 olika krig. En av barnsoldaterna i Uganda kallades China, hon överlevde och lyckades efter tio år som soldat fly till Danmark genom FN:s försorg. China Keitetsi har skrivit en bok om sitt liv som barnsoldat och det är hennes historia som berättas i Erik Uddenbergs pjäs och Unga Klaras klassrumsföreställning ”China”.
China rymmer hemifrån vid nio års ålder och fångas upp av NRA, National Resistance Army. Hon skolas in i livet som barnsoldat, brutaliseras, förtränger tankar och känslor, lär sig säga ja och lyda order. Och hon lär sig döda. Automatgeväret blir hennes trognaste vän, hennes stolthet. China försöker efter en tid återanpassa sig till ett civilt liv, men klarar det inte. Hon är elva år och helt präglad av kriget och sin militära erfarenhet. Hon återvänder
till livet som barnsoldat, befordras efter några år till sergeant och beundras för sin hårdhet. China blir en våldsautomat, en mördarmaskin.
Unga Klaras ”China” i regi av Andreas Kundler är en okonstlad, rak och tydlig föreställning. Chinas öde är så ohyggligt att den invanda klassrumsmiljön fungerar som en trygghet.

Annons

Berättelsen bärs fram av två skådespelare. Katharina Cohen låter ana den personlighetsförändring som China genomgår, men ger henne också en okuvlig överlevnadsinstinkt och illusionslös insikt. Stefan Norrthon gör Chinas soldatkompis Boxer, som i sin tur stöder hennes berättelse genom att antyda övriga personer, som föräldrar och befäl. Spelet präglas av koncentrerad uppmärksamhet.
Andreas Kundler har lagt in olika distanserande element som en hjälp för åskådarna att kunna ta till sig föreställningen utan att blockera sig för det starka innehållet. Skådespelarna bär på sina manuskript, förklarar och förtydligar genom att skriva upp namn och rita skisser på klassrumstavlan, några
spelavbrott ger korta mentala pauser och möjlighet till frågor. Föreställningen följs också upp av samtal med publiken.
Över 300 000 barn utbildas för att döda och dödas. De berövas sin barndom, kränks, skändas, våldtas och skadas för livet av psykiska trauman. Några av dem lyckas formulera sina erfarenheter och sprida kunskap så att den når även svenska barn. Chinas berättelse tillhör också oss.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons