Patricia Hedelius:Börsmisär – men någon krasch blir det inte

Patricia Hedelius

En oroväckande räntekurva och en tweet från Trump – det är två av orsakerna till att världens börser just nu rör sig nedåt. Men någon börskrasch är inte nära förestående, snarare får vi räkna med ”ett steg framåt och två steg bakåt”, enligt SvD:s Patricia Hedelius. Här svarar hon på fyra frågor om den stökiga börsen.

Under strecket
Publicerad
Richard Drew/TT
Foto: Richard Drew/TT
Jerome Powell, chef för den amerikanska centralbanken Fed.

Jerome Powell, chef för den amerikanska centralbanken Fed.

Foto: Cliff Owen/AP
Ng Han Gua/AP
Foto: Ng Han Gua/AP
Richard Drew/AP
Foto: Richard Drew/AP
Annons

Hösten som helhet har varit skakig och slagigheten i handeln, volatiliteten, har ökat. De amerikanska börserna föll mellan 3 och nära 4 procent under tisdagskvällen, men nedgångarna som följde i Asien under onsdagen var modesta. USA håller stängt idag men Jerome Powell, chef för den amerikanska centralbanken Fed, ska uttala sig vilket kan få effekt igen i Asien imorgon. Vilken riktning återstår dock att se då det är den regionala konjunktur rapporten som ska kommenteras.

Det finns flera skäl att peka på. Övergripande tog oron för en sämre konjunktur. De räntor med kortare löptid steg mot nya högstanivåer sedan den en representant för Fed klargjorde att han står fast vid strategin att fortsätta höja den amerikanska räntan. Det i sin tur fick de korta räntenivåerna att närma sig räntenivåer på längre löptid. Det är en rörelse som brukar visa sig en tid innan ekonomiska tillväxten kommer av sig och ekonomin istället krymper, recession.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons