Annons
X
Annons
X

Höjd pensionsålder före nästa val

Ett riksdagsbeslut om höjd pensionsålder ska fattas före nästa val. Det är socialförsäkringsminister Annika Strandhälls ambition. Det betyder att lägsta ålder för uttag av allmän pension höjs från 61 år till 62 alternativt 63 år.

[object Object]
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Foto: Maja Suslin/TT

Pensionerna sjunker för närvarande i ganska snabb takt. De som går i pension i år har betydligt lägre pension än de som pensionerades för fem eller tio år sedan (pension i relation till slutlön).

Politikernas främsta vapen mot fallande pensioner är att förmå folk att arbeta längre. Ett års extra arbete ger dubbel effekt på pensionen; dels tjänar man in mer pension, dels fördelas den pension man tjänat in på färre år.

– Utgångspunkten i diskussionerna är att medellivslängden stiger. Vi behöver därför fler arbetade timmar för att upprätthålla finansieringen av systemet, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Annons
X

För drygt två år sedan presenterades den statliga pensionsåldersutredningen. Där fanns en mängd förslag på vad som kan göras för att få till stånd ett längre arbetsliv. Två av de mer konkreta förslagen var att höja lägsta åldern för uttag av allmän pension från 61 till 63 år samt gränsen för hur länge man har rätt att behålla sin anställning från 67 till 69 år.

Sedan utredningen presenterades har inte mycket hänt. Men nu har riksdagens pensionsgrupp på allvar börjat arbeta med åldersfrågan.

– Vi har sedan sommaren en tidsplan för en högre pensionsålder. När den här dialogen är avslutad kommer vi se vilka delar vi går vidare med och min ambition är att det ska ske saker under den här mandatperioden, säger Strandhäll, som i egenskap av minister också är ordförande i riksdagens pensionsgrupp.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det betyder alltså att du tror att det blir ett beslut i riksdagen före nästa val?

  – Ett förslag och förhoppningsvis att det finns ett beslut fattat i riksdagen.

  En annan av medlemmarna i pensionsgruppen, Centerpartiets Solveig Zander, säger att de fem partierna i riksdagsgruppen (Socialdemokraterna plus Alliansen) börjar nå en enighet när det gäller en höjning av lägsta åldern för uttag av allmän pension.

  – När förslaget kom så blev det ett väldigt rabalder men tiden har varit med oss och det är lättare att genomföra nu än när utredningen kom. Tack vare att det nu har gått två år så tror jag att vi har blivit ganska eniga.

  Enligt uppgift till SvD finns dock fortfarande oenighet kring hur mycket åldersgränserna ska höjas. De borgerliga partierna vill ha en höjning till 63 respektive 69 medan Socialdemokraterna lutar åt en höjning till 62 respektive 68.

  Det finns många frågor som är knutna till höjd pensionsålder, inte minst åldersgränser i trygghetssystemen samt arbetsmiljöfrågor. Riksdagen behöver bland annat ta fram en plan för hur yrkesgrupper, där pensionsåldern är låg på grund av psykiskt eller fysiskt utmanande arbetsmiljöer, ska ges bättre möjligheter att fortsätta arbeta.

  Solveig Zander tror dock att det är möjligt att bryta ut vissa förslag för att få ett snabbare genomförande medan andra områden dröjer.

  – Uttaget av allmän pension och att man ska få jobba längre, det tror jag kommer under den här mandatperioden men det här med tjänstepension och hur det ser ut med sjukersättning och liknande, det tror jag kommer att dröja för det är krångligare, säger hon.
  På den punkten tycks Solveig Zander och Annika Strandhäll inte vara helt överens.

  – Ska man gå fram med något, så är det bra att man går fram med något som är sammanhållet. Ska man höja pensionsåldern så måste man också titta på arbetsmiljöförhållandena på arbetsmarknaden. Därför ser jag i dagsläget att jag skulle önska mig något mer sammanhållet förslag, säger Annika Strandhäll.

  Även Moderaternas Lars-Arne Staxäng hoppas på ett beslut i riksdagen före nästa val men han påpekar att det återstår en hel del arbete.

  – Jag hoppas att vi har ett beslut före nästa val men det återstår att se. Man måste kanske göra följdutredningar av pensionsåldersutredningens förslag och först när de fem partierna är helt överens kan vi ta fatta ett beslut.

  **Med tanke på hur pensionerna sjunker så är det väl bråttom? **

  – Det är bråttom och frågar du mig skulle vi göra det imorgon men vi måste vara helt överens i pensionsgruppen, säger Lars-Arne Staxäng.

  Annons
  Annons

  Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

  Foto: Maja Suslin/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X