Annons
X
Annons
X

Johan Ingerö: Räkna inte med annat än fortsatt krypskytte

I våras stod han där på scenen, lite avsides, med en ensam ros slokande i handen. På bara några dagar hade han gått från potentiell partiledare och statsministerkandidat till att inte ens få sitta kvar i sitt partis styrelse. Ansiktet avslöjade ingen sorg, vrede eller besvikelse – därtill var han för rutinerad i konsten att hålla god min i elakt spel. Men kanske ruvade han redan då på hämnd.

I söndags återuppstod Thomas Östros oväntat i SVT:s Agenda, och då gav han igen. Genom att inte vilja uttala förtroende för Håkan Juholt har han i praktiken gjort motsatsen.

Östros må sakna formell makt i dagens socialdemokrati. Men han är fortfarande riksdagsledamot och innehavare av tre tunga ministerposter under tio års tid. Dessutom vet han hur man döljer en stålnäve inuti en silkesvante. När han säger att socialdemokratin måste bli duktigare, kunnigare och mer respekterad så inskärper han att den idag inte är det.

Annons
X

Problemet för Juholt är att Östros har en god poäng. Nyligen träffade jag en S-märkt riksdagsledamot som beklagade sig över bristen på duktiga handläggare på riksdagskansliet. Partiet förmår inte längre locka de där smarta tjänstemannatyperna som får arbetet att fungera, beklagade sig ledamoten. När jag frågade om det verkligen inte finns några blivande Pär Nuder eller Jan Larsson på kansliet blev svaret ett eftertryckligt nej.

Ett annat problem för S, åtminstone om man får tro författaren och S-kännaren Christer Isaksson (
Brännpunkt 22/11) är att partiet inte längre förmår identifiera några stora politiska projekt. Men det är bara delvis sant. Här är problemet snarare att ingen svensk regering, oavsett väljarstöd och kompetens, kan koppla samma grepp om ekonomi och samhälle som kollegorna på 1950- och 60-talen. Dagens ekonomi är för internationaliserad, världskartan omritad.

Dock är det ett problem att Socialdemokraterna inte öppet medger att politiken inte kan leverera på samma sätt som förr. Håkan Juholt försökte kombinera sin folkparksretorik med mer modern management-politik, och varken väljare eller partikamrater köpte det.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Socialdemokratins styrka har ansetts vara förmågan att göra konkret politik av samhällsfrågor, att regera samt hålla ihop mot yttre fiender. Av detta tycks nu mycket lite återstå.

  Östros halvöppna sågning i Agenda kan betyda att det finns krafter i partiet som vill göra sig kvitt Juholt i god tid till nästa val, eller bara att ledningen inte längre har någon större auktoritet. Men båda alternativen är illa för Juholt.

  Öppen kritik av detta slag behövde inte ens Mona Sahlin stå ut med. Å andra sidan: Om Juholts kritiker lyckas fälla honom så kommer partiets vänsterflygel att bli rasande. Att de oreserverat skulle ställa upp bakom en Thomas Östros eller en Mikael Damberg är osannolikt. Fortsatt krypskytte är därmed att vänta oavsett vad som händer med Juholt.

  På bloggportalen S-info utbrister en skribent förtvivlat: ”Ingvar Carlsson – kom tillbaka!”.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X