Mats Burström:Raketbas i ruin väcker tankar om tidens flykt

I Peenemünde ligger resterna av Hitlertysklands hemliga raketforskningsanläggning. Det som alldeles nyss var det mest moderna utgör nu ett tidlöst ruinlandskap. Så träder rymdåldern in i arkeologin.

Under strecket
Publicerad
Resterna av den hemliga tyska raketforskningsanläggningen i Peenemünde.

Resterna av den hemliga tyska raketforskningsanläggningen i Peenemünde.

Foto: Germany Images David Crossland / Alamy
Annons

För 60 år sedan – den 13 juni 1944 – rämnade himlen i Bäckebo, några mil utanför Kalmar. Åtminstone var det så som många på plats upplevde det. Strax efter klockan tre på eftermiddagen skakades ett milsvitt område av en enorm explosion. Tryckvågen knäckte träd och krossade glasrutor. De som chockade blickade upp mot skyn fick se mängder med små, silverglänsande föremål långsamt singla ned mot marken.

De närmaste dagarna samlades mer än två ton skrot in från ett flera kvadratkilometer stort område. Materialet fördes till Flygtekniska försöksanstalten i Stockholm för analys. På de insamlade föremålen fanns texter på tyska som avslöjade deras ursprung. Man hittade ingenting som tydde på vingar men däremot fyra stora styrfenor och den störtade farkosten klassificerades därför som ”lufttorped”. Efter en knapp månad avslutades det svenska analysarbetet och materialet flögs till Storbritannien för fortsatta studier.

Annons
Annons
Annons