Annons

Räkans väg till mackan

Räkmackan har blivit en symbol för den svenska västkusten. Men få vet om att den handskalade räkan ofta har gjort en mindre världsturné innan den landar på smörgåsen. ”Svenska” handskalade räkor transporteras ända till Afrika för att skalas av billig arbetskraft. Enligt vissa räkproducenterna är det nödvändigt för att klara lönsamheten. Andra producenter anser att det är ”idioti” att frakta räkorna så långt.

Under strecket
Publicerad

Vissa räkor fraktas hela vägen till norra Afrika för att skalas. Räkorna säljs sedan i svenska butiker som ”handskalade”.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT / SVD / SCANPIXBild 1 av 4
Foto: ABBA SEAFOODBild 2 av 4
Bild 3 av 4
Bild 4 av 4

Vissa räkor fraktas hela vägen till norra Afrika för att skalas. Räkorna säljs sedan i svenska butiker som ”handskalade”.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT / SVD / SCANPIXBild 1 av 1
Vissa räkor fraktas hela vägen till norra Afrika för att skalas. Räkorna säljs sedan i svenska butiker som ”handskalade”.
Vissa räkor fraktas hela vägen till norra Afrika för att skalas. Räkorna säljs sedan i svenska butiker som ”handskalade”. Foto: STAFFAN LÖWSTEDT / SVD / SCANPIX

– Produktionen är en kostnadsfråga. Skulle vi mot förmodan få någon att skala våra räkor i Sverige, skulle ingen ha råd att köpa dem.

Annons
Annons
Annons