Annons

Rak uppriktighet gav Emilie Pine ny makt

Pappans alkoholism, den egna infertiliteten och tonårens knarkande. I sex kärnfulla essäer skriver den irländska författaren Emilie Pine om det som hon tidigare inte kunnat sätta ord på.

– Det har förändrat mitt liv.

Under strecket
Erika Josefsson / TT
Publicerad

"Jag kan inte säga att min familj tycker om boken, men min syster är tacksam för den", säger Emilie Pine.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter det sammanbrott som hon beskriver i boken har fadern slutat dricka. De senaste sex åren har han inte druckit någon alkohol, berättar Emilie Pine som just hälsat på honom i Grekland där han bor.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Det är essän om hennes infertilitet och missfall som har givit henne flest brev från läsare som känner igen sig i hennes förtvivlan, berättar Emilie Pine.

Foto: Janerik Henriksson/TT

"En sak som jag har insett är att om du är ärlig om dig själv så bjuder du också in andra människor till att vara det", säger Emilie Pine.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Emilie Pine hamnade en gång backstage tillsammans med Kurt Cobain. Som läsare kan man bli imponerad men själv var hon 15 år och kände ingen lycka. Stjärnan drack gin och tonic. Hon halsade vodka och rökte starka cigaretter, på god väg in i en gymnasietid fylld av supande, rymningar och drogmissbruk, då hon blev sexuellt utnyttjad, även våldtagen, av män betydligt äldre än hon själv i Londons klubbvärld.

"Allt jag inte kunnat säga" heter hennes bok och just tonårskapitlet var värst att skriva. När Emilie Pine blir ombedd av "Babel"-programledaren Jessika Gedin att läsa ett stycke ur det högt från scenen i Årsta Folkets hus, förklarar hon att hon inte kan. Det är helt enkelt för smärtsamt, bara att skriva det var svårt nog.

Annons
Annons
Annons