Annons
X
Annons
X

Räikkönen F1-världsmästare

Formel 1-VM slutade dramatiskt. Finländaren Kimi Räikkönen lyckades ta åtta poäng fler än Lewis Hamilton - och säkrade därmed VM-titeln med en enda poängs marginal.

Av TT
(uppdaterad)
Kimi Räikkönen och spanske Fernando Alonso firar med champagne efter F1-loppet i Sao Paulo söndagen den 21 oktober 2007.
Kimi Räikkönen och spanske Fernando Alonso firar med champagne efter F1-loppet i Sao Paulo söndagen den 21 oktober 2007. Foto: RICARDO MAZALAN/AP

För första gången på över 20 år var det tre förare som hade chans på VM-titel inför det sista loppet.

Allra bäst utgångsläge hade den unge britten Lewis Hamilton, som till och med hade råd att komma på femte plats och ända säkra titeln.

Men Ferrari-förarna Kimi Räikkönen och Felippe Massa satte stopp för det med gemensamma krafter.

Annons
X

Massa tog starten och körde in framför Hamilton så att stallkompisen Räikkönen kunde köra förbi. Hamilton förivrade sig sedan tre kurvor senare, tvingades utanför banan och rasade till åttonde plats.

– Jag såg i backspegeln att han åkte av och då kände jag att vi kanske skulle ha chansen att lyckas trots allt, sade Räikkönen.

När sedan Hamilton på grund av tekniska problem rasade till 18:e plats var titeln väldigt avlägsen. 22-åringen lyckades dock köra upp sig till en sjunde - men det räckte inte.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hans pappa Anthony Hamilton, som dessutom är hans manager, var dock allt annat än besviken - åtminstone inte vad han visade.

  – Vi lider inte, vi är glada. Sporten har just haft en av de mest otroliga F1-säsongerna någonsin. Om någon hade sagt till mig för ett år sedan att vi skulle slåss om världsmästartiteln så här sent på säsongen så hade jag trott att jag drömde, sade Hamilton den äldre.

  – Vi förlorade med en enda poäng, men vi kommer tillbaka nästa år och vinner vi inte då så gör vi det nästnästa år. En sak är säker, Lewis Hamilton är här för att stanna, sade han.

  Kimi Räikkönen - den tredje finländare i historien som blir formel 1-världsmästare efter Keke Rosberg (1982) och Mika Häkkinen (1998 och 99) - körde in 110 poäng medan Hamilton och stallkamraten Fernando Alonso båda fick 109 poäng.

  – Vi har haft ett tufft år, och det har inte alltid känts så självklart att vi skulle kunna ta titeln. Men vi har jobbat hårt, och det har känts som att vi har jobbat lite bättre än de andra stallen. Jag är väldigt glad för alla inblandade att detta gick vägen, sade Räikkönen.

  Sao Paulo, Brasilien TT

  Annons
  Annons
  X

  Kimi Räikkönen och spanske Fernando Alonso firar med champagne efter F1-loppet i Sao Paulo söndagen den 21 oktober 2007.

  Foto: RICARDO MAZALAN/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X