X
Annons
X

Råg i tarmen förebygger fetma – och höjer humöret

Rågbröd till kvällsfikat tycks både kunna förebygga fetma och diabetes typ 2, och dessutom höja humöret morgonen efter. Orsaken som pekas ut i en ny avhandling är att både råg och sädesslaget korn har positiva effekter på tarmfloran.

Ljust bröd på skållad råg. Forskare har i en undersökning sett hur de personer som åt råg fick mer av en typ av bakterier som brukar förknippas med god hälsa.
Ljust bröd på skållad råg. Forskare har i en undersökning sett hur de personer som åt råg fick mer av en typ av bakterier som brukar förknippas med god hälsa. Foto: Jurek Holzer

Hela fullkorn från råg når hela vägen ner till tjocktarmen där de fermenteras av tarmbakterier. Resultatet är en kaskad av ämnen som förbättrar tarmhälsan, minskar hungerkänslor och balanserar blodsockersvängningar i 11–14 timmar efter måltiden.

Ljust bröd på skållad råg. Forskare har i en undersökning sett hur de personer som åt råg fick mer av en typ av bakterier som brukar förknippas med god hälsa.

Foto: Jurek Holzer Bild 1 av 2

Svensk rågåker. I undersökningen visade det sig att de försökspersoner som fick kvällsmål med rågbröd följande morgon uppskattade sitt välbefinnande högre.

Foto: Marcus Ericsson/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X