Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Med blod i skägget Rafflande sorgearbete

SMÄRTPUNKT Det är en lycka att vara i en roman som känns så hel och som fortsätter att leva så länge som ”Med blod i skägget”, skriver Ellen Mattson.

Bokmässeaktuelle Daniel Galera, född 1979, fick sitt internationella genombrott med ”Med blod i skägget”. 2013 utsågs han av tidskriften Granta till en av de bästa unga brasilianska författarna i sin generation.
Bokmässeaktuelle Daniel Galera, född 1979, fick sitt internationella genombrott med ”Med blod i skägget”. 2013 utsågs han av tidskriften Granta till en av de bästa unga brasilianska författarna i sin generation. Foto: COLIN MCPHERSON/AOP

Med blod i skägget

Författare
Genre
Prosa
Förlag
415 s. Norstedts

Övers: Örjan Sjögren
(Barba ensopada de sangue)

Den brasilianske författaren Daniel Galeras roman börjar med ett sista samtal. Den namnlöse huvudpersonen besöker sin far på hans gård och fadern berättar att han dagen därpå tänker ta sitt liv. Han ber sonen avliva hans gamla hund och ger honom också, medvetet eller omedvetet, en annan uppgift – att ta reda på vad som egentligen hände med hans egen far som mördades på 60-talet i den lilla kuststaden Garopaba. Tre generationer män knyts samman i denna korta inledningsscen som också laddas med en antydd konflikt mellan berättaren och hans bror och en diskussion om ansvar, godhet och det fria valets betydelse.

När romanen sedan sätter igång på allvar förväntar man sig kanske dramatik och ett aktivt sökande efter gåtans lösning, en sorts intrigburen spänning, men så blir det inte alls, i stället får man något mycket bättre, en stark levande verklighet där man som läsare långsamt växer in i berättarens liv, ett liv som slagits sönder men som han nu bygger upp på nytt utifrån några enkla grundförutsättningar: att bo vid havet, att simma varje dag, att få den gamla tiken Beta att vilja leva vidare. Visserligen slår han sig ned i Garopaba där han ställer en del frågor om sin mördade farfar, men i första hand handlar hans liv om att fortsätta – och få hunden att fortsätta.

**Det finns stora **blodiga sår i deras liv även om de inte formuleras. Berättaren är en man, en tyst man, en försiktig man, inte en ordets man men kanske en god man. Han lider dessutom av en ovanlig hjärnskada som gör att han inte kan minnas ansikten, att varje möte alltid är nytt för honom, också när han möter dem han älskar mest. Han måste hitta andra sätt att minnas. Man kan säga att det finns en ring av tomhet omkring honom.

Annons
X

Samtidigt är denna ring en aura som lockar kvinnor, män, barn och djur. Man söker sig till honom och förlitar sig på honom, ber om hjälp och tar emot den. Under ett år lever han i en lägenhet vid Garopabas paradisstrand bland surfare och fiskare, han jobbar som lärare, simmar och löptränar, dricker sig full, möter kvinnor, lämnar och blir lämnad, talar med sin mor i telefon, ställer upp för dem som behöver. Men han kommer inte riktigt nära någon annan än Beta. I sin tysta bussighet, sin muskulösa men obuffliga manlighet påminner han om en gammaldags västernhjälte, en som aldrig smiter från en uppgift men som när dagen är slut alltid rider ensam över prärien.

**Sedan händer något. **Hans ganska förströdda frågor om den mördade farfadern rör upp känslor i den lilla staden och plötsligt hotas den tillfälliga existens han skapat åt sig och sin hund. Hans flykt till Garopaba, hans exil som också är ett sorgearbete intensifieras i ett mer aktivt sökande efter svar där liv sätts på spel och där den latenta våldsamhet som genom hela romanen legat som en surrande underton fullkomligt exploderar.

Berättaren når till sist fram till en smärtpunkt som kanske är en vändpunkt, men mer ska inte sägas, det här är en roman som inte bör plockas sönder och som blir meningsfull just genom sitt långsamt framväxande organiska flöde. Läsaren dras med och blir en del, något som möjliggörs av Örjan Sjögrens helt självklara översättning. Det är en lycka att vara i en roman som känns så hel och som fortsätter att leva långt efter det att boken ställts undan på hyllan.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Bokmässeaktuelle Daniel Galera, född 1979, fick sitt internationella genombrott med ”Med blod i skägget”. 2013 utsågs han av tidskriften Granta till en av de bästa unga brasilianska författarna i sin generation.

  Foto: COLIN MCPHERSON/AOP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X