Annons
Recension

Lupu och ZinmanRadu Lupu gör Mozart till något extra

Pianisten Radu Lupu och dirigenten David Zinman.
Pianisten Radu Lupu och dirigenten David Zinman. Foto: Jan-Olav Wedin

Den rumänske pianisten Radu Lupu är ett perfekt solistval för Mozarts sista pianokonsert, musik som i sig har ett milt och dämpat drag. Utförandet blev något extra, skriver Lars Hedblad.

Publicerad

Den amerikanske dirigenten David Zinman, i år 80, har en bred repertoar där förutom klassikerna samtida konstmusik tar plats. Bland annat har han dirigerat Berlinfilharmonikerna i Anders Hillborgs ”Cold Heat”. En storsäljare blev Zinmans inspelning från 1992 av polacken Henryk Góreckis tredje symfoni Av de äldre klassiker han gjort på skiva tänker man kanske främst på cyklerna med Beethovens konserter och symfonier.

Som dirigenttyp var han i torsdags mer proper än direkt spännande. Men föredömligt hölls de reducerade Filharmonikerna ner i Mozarts sista pianokonsert, Nr 27, B-dur KV 595, så att det skulle klaffa med den introverte rumänske pianisten Radu Lupu. Denne var ett perfekt solistval för en musik som i sig har ett milt och dämpat drag.
Rofyllt utförde han solostämman och gav med dröjande vikt på enstaka toner spänning åt musiken, medan transportsträckorna rann förbi. Kombinationen av klanglig lyster och meningsfulla fraseringar bidrog till att göra utförandet till något extra.

Annons
Annons
Annons