Annons

Niklas Rådström:Rådströms Gud är en författare som äcklas av sitt verk

Niklas Rådström  (f. 1953)
Niklas Rådström (f. 1953) Foto: Dan Hansson

Igår tilldelades Niklas Rådström Övralidspriset. I sitt tal till författaren beskriver Pär Wästberg ett sinnelag som inte räds de stora frågorna och med poetens mod tar risken att dyka ner i tillvarons djup.

Under strecket
Publicerad

Få svenska författare har samma bredd. Från morfar i det skånska sommarpensionatet till Dante i det helvete som var nödvändigt för att få syn på paradiset, från rödhakens korta liv på jorden till Bibelns evigare, från H C Andersens olyckliga vistelse hos Dickens till … Så här kunde det fortgå. Därtill är Niklas Rådström musiker och konstnär, gastronom, filmkonsulent, teaterprofessor. Förutom drömtolkare, spegelvändare och en gång boxare med Stig Claesson.

Hans böcker är instrument i en sammansatt orkester: inget låter som det andra. Han är lysten på att pröva nya områden, med existentiellt drabbande formuleringar. Han har en själs- och samhällsforskares lust att gå hela kompassrosen runt. Virtuost hanterar han språket från slangen i Sofia folkskola till högheten i Bibeln. Så har han skrivit texter till musik och barnböcker, essäer, kåserier, diktsamlingar, noveller, barndomsskildringar och framför allt romaner historiska och samtida. Hans filmmanus har litterär dignitet – som ”Bröderna Mozart” och ”Maria Larssons eviga ögonblick”, den av Jan Troells filmer jag sätter högst. 

Annons
Annons
Annons