Annons

Rädslan för våld kallas ”tolerans”

Våldsamma upplopp, nedbrunna ambassader och brända danska flaggor - allt detta blev resultatet av några karikatyrer av profeten Muhammed som Jyllands-Posten publicerade i september. Men Europas regeringar går en farlig väg när de i rädsla för mer våld tar avstånd från publiceringarna och diskuterar förbehåll för religionskritik. De som har anledning att känna sig svikna är Europas moderata muslimer, skriver Per Bauhn i en sammanfattning av debatten.

Publicerad
Demonstration i Lahore, Pakistan, den 27 februari. På plakatet står det: ”Frid vare med profeten Muhammed”.
Demonstration i Lahore, Pakistan, den 27 februari. På plakatet står det: ”Frid vare med profeten Muhammed”.

Under de senaste veckorna har danska, svenska och norska diplomatiska beskickningar bränts och vandaliserats. Danska varor har bojkottats, danska flaggor har skändats. Allt detta som en reaktion på publicerandet av tolv teckningar föreställande profeten Muhammed i Danmarks största tidning Jyllands-Posten den 30 september förra året. Men handlar det bara om ett dussin teckningar och en spontan global upprördhet bland muslimer över att deras profet blivit ett karikatyrobjekt? Så enkelt är det inte. Samtliga de danska karikatyrerna trycktes redan den 17 oktober 2005 i den egyptiska tidningen el-Fagr, utan att det vållade några upplopp och utan polisiära ingrepp mot den ansvarige utgivaren.
Enligt en förklaringsmodell står orsakerna att finna i det danska samhället, och handlar om främlingsfientlighet i allmänhet och en muslimfientlighet i synnerhet, som till slut provocerat fram en motreaktion. Enligt en annan förklaringsmodell handlar det om islamistiska grupper i Danmark och islamistiska regeringar i
Mellanöstern som utnyttjat teckningarna för att ta kontroll över dagordningen och stärka sina positioner.
Anhängarna av den förklaringsmodell som ser konfliktens orsaker i det danska samhällets tilltagande främlingsfientlighet kan peka på att företrädare för Dansk folkeparti öppet har ifrågasatt den muslimska närvaron i Danmark. Och det finns de som har gått längre än Dansk folkeparti, och hävdat att ”fanatiska” muslimer bör antingen fördrivas eller utrotas. För detta uttalande dömdes extremnationalisten Kaj Vilhelmsen nyligen till två veckors villkorligt fängelse.

Demonstration i Lahore, Pakistan, den 27 februari. På plakatet står det: ”Frid vare med profeten Muhammed”.

Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons