Rädsla för klartext om Brå-rapport

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Missa inte
Generation Tsunami av Folke Rydén söndag SVT 2 kl 20.00 om Acehs förstörelse.
0 För övrigt
kommer jag att sakna Kattis Ahlström i Tv-huset. Hon är den enda programledare som kan få mig att vilja titta på söndagsunderhållningen. Hennes intervjustil är fenomenalt avslappnad, äkta och skarpsynt.
TV-krönika
Brå-rapporten om brottslighet som kom i veckan hanterades ganska balanserat av tv-bevakningen, med skeptisk hållning utan negligering av innehållet. Men rent komiska inslag saknades inte. I Rapports ängsliga referat var det på grund av nyspråk omöjligt att förstå vem som gjort vad eller hur något hängde ihop. Det lät som att brottslighet var något som tvingades på brottslingen. Och i morgonsändningen nästa dag sades: ”Risken att bli misstänkt för brott är två komma fem gånger så hög om man är född utomlands”.
Antingen har nyhetsredaktionen en alldeles egen människosyn (människor kan inte själva styra sina handlingar, kriminellt beteende hemsöker en som en smitta), eller så gjorde de en
tolkning av statistiken som de borde ha gått vidare med. Det vill säga, brottsligheten är jämnt fördelad men invandrade misstänks oftare därför att de är invandrade. Jag lutar åt den förra förklaringen, ångest inför klartext.
Kulturnyheterna valde greppet att ifrågasätta det riktiga i att över huvud taget göra en indelning som denna och Ozan Sunar konstaterade att gränsdragningar efter blodskategorier är och förblir rastänkande. Inte leder till rasism alltså, utan är det.
Kriminologen Leif G W Persson sa i Åke Ortmarks långa intervju i TV8 i torsdags att utredningen som vanligt missar poängen. Det är så få individer som begår de grova våldsbrotten att man inte får några relevanta svar av att fördela dem på vilket land de kommer från. Oavsett ursprungsland skiljer brottslingarna ut sig från sin grupp snarare än representerar den. Men representation är precis vad statistiken ger intryck av, och då gör den skada.

Men statistiker är intet utan sina kategorier. Så till nästa gång, överraska oss med nya
gruppindelningar efter nya ledder. Jag är säker på att folk med glasögon begår färre våldsbrott än folk utan. Det borde Brå kolla upp så att jag slipper sitta här med obekräftade fördomar. Den som har glasögon har väl läst mer än andra. Skulle bildade människor vara mindre brottsbenägna menar jag! Nej, nej, folk utan glasögon är socialt eftersatta, fattiga och diskriminerade. Så fort en statistikuppgift framkommer har experterna blixtsnabbt en ofarlig standardförklaring som de kan rabbla i sömnen.
När riksdagsmannen Johan Pehrson (fp) i morgon-tv nämnde att det också finns kulturellt relaterade brott (han avsåg ”hedersbrott”) lade integrationsminister Jens Orback handen på hans arm och sa ”men vilken gen är det, Johan?!”
Men vilken kultur är genetisk, Jens?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons