Räds inte kampen om rättvisa

Vänstern vill att valet ska handla om rättvisa. Man tar för givet att man går segrande ur en sådan kraftmätning. Men de borgerliga bör ta upp den kastade handsken.
Vänstern vill att valet ska handla om rättvisa. Man tar för givet att man går segrande ur en sådan kraftmätning. Men de borgerliga bör ta upp den kastade handsken. Foto: OLA TORKELSSON
Under strecket
Publicerad
Annons

Ibrahim Baylan vill gärna ha en valrörelse som handlar om rättvisa. Låt honom få sin vilja fram! En rättvisedebatt som lyckas ta sig bortom de enklaste slagorden blir ett utmärkt beslutsunderlag för väljarna, och det är allt annat än givet att vänstern tar hem den promenadseger som partisekreteraren (S) räknar med.

Den borgerliga idén om rättvisa går ut på att alla ska få chansen och att den som riskerar att krascha ska få bästa möjliga hjälp. Det är mycket viktigare att skolan håller högsta klass, att arbetsmarknaden fungerar väl och att socialpolitiken prioriterar dem som har störst behov än att inkomster utjämnas till någon viss nivå. Att kämpa för total inkomstutjämning är enligt detta synsätt inte att driva rättvisepolitik utan att ägna sig åt raka motsatsen.

Annons
Annons
Annons