Annons
X
Annons
X

Radiofavorit fyller 50 år

SOMMARPRAT
| Dags igen för det årliga uppropet av sommarpratarna, Tage Danielssons sommaridé, som i år fyller 50 år. På födelsedagen 26 juni gör Hans Alfredson sitt 16:e sommarprogram – 17:e om man räknar in föregångaren Han i hängmattan som gjordes redan 1956.

Ballonger, skära prinsesstårtor, kändistätt, galet medieuppbåd. Alla strålar ikapp, somriga, hysteriskt trevliga, kindpussande och fraser som ”Det är en ära...” och ”Både glädje och allvar i mitt program...” duggar tätt.

Men visst, det är något särskilt med Sommar, en 50-åring populärare än någonsin. Och radions vd Mats Svegfors utlovade trosvisst att vi kan alla se fram mot även ett 100-årsjubileum.

Programidén kläcktes 1959 av Tage Danielsson, som var chef för radions underhållningsavdelning. Producenten Jörgen Cederberg, som gjorde det första sommarprogrammet, fick uppdraget att skissa på programmet, som efter denna jubileumssommar kommer att ha 3074 program och 1702 sommarpratare bakom sig.

Annons
X

Mycket hurr var det och i den knökfulla studion – vädret hade de inte lyckats regissera utan det regnade ouppfostrat – frigjorde sig Radiokören och sjöng tack till Tage Danielsson med samma låt som licensbetalarna tackas i SR:s reklamkampanj. Och sedan förstås signaturmelodin, som olika sommarpratare med högst varierad framgång fick schavottera med i direktsändning i radio. Och som debutanten Frida Hyvönen, till publikens förtjusning, hävdade att hon aldrig hört.

–Sommar har blivit något slags ursvenskt radiofolkhem, något som tillhör alla, konstaterar Ingvar Storm från Sommarredaktionen.

Sommaren inleds av en som länge stått på redaktionens önskelista: Ingvar Kamprad. Denna dag närvarade han dock enbart som monteringsfärdigt platt paket, men berättade inspelat att hans program blir ett ”enkelt bonnasnack”, att han aldrig lärt sig att klättra kunskapens träd men att ett långt livs erfarenheter kanske ändå kan intressera. Nästa trumf var prinsessan Birgitta, som heller inte kunde närvara utan ”hälsade från Mallorca”.

Många är gamla i gården. Förutom Hans Alfredson har bland andra Herman Lindqvist, P O Enquist, Peter Englund och Bodil Malmsten flera program bakom sig. Jan Guillou, som har gjort Sommar fyra gånger, gör årets sista program och ville inte sia om innehållet, eftersom det kan inträffa så många skandaler till dess att kommentera.

Lyssnarnas sommarvärd, Håkan Nilsson, hade för många år sedan kompat Owe Thörnqvist, en annan debutant.

–Det kommer han inte ihåg men jag. Han är en gigant. Och det här ska bli kul, konstaterar han när jag hittar dem bredvid varandra.

I SR-foajén hittar jag en annan debutant, musikern Eric Bibb, född i New York, bosatt i Helsingfors, som pustar ut.

–Helt fantastiskt att få bli sommarpratare, att få tillträde till det svenskaste av svenska, en nästan overklig känsla, säger han och kommer att prata om vad hans år i Sverige betytt för honom och hans musik.

Jag sommarpratar sr.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X