Annons
X
Annons
X

Radioaktiv strålning har nått Sverige

Den radioaktiva strålningen från Japan har nu nått Sverige. Högsta nivåerna har uppmätts i Stockholm.

– Halterna är mycket låga och innebär inte några som helst risker för människor och miljö, säger Leif Moberg, forskningschef vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

”Filtren sitter uppe i 24-timmarsintervall. Vi byter filter på morgonen då det pressas, förbereds och mäts i en detektor. Då har filtret fått en mörkgrå färg”, säger Neda Tooloutalaie, projektledare och forskare på FOI.
”Filtren sitter uppe i 24-timmarsintervall. Vi byter filter på morgonen då det pressas, förbereds och mäts i en detektor. Då har filtret fått en mörkgrå färg”, säger Neda Tooloutalaie, projektledare och forskare på FOI. Foto: TOMAS ONEBORG

Strålsäkerhetsmyndigheten har sex luftfilterstationer runt om i Sverige där radioaktivitet mäts. Normalt sker det två gånger i veckan, men sedan i måndags har mätningarna skett varje dag.

Prover som togs i går vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i Kista, visar nu utslag för jod-131.

Det är i Stockholm, Umeå och Kiruna som det har uppmätts mycket låga nivåer av jod -131. Vid mätstationerna i Gävle, Visby och Ljungbyhed har det inte uppmätts några halter av det radioaktiva ämnet.

Annons
X

Högst halter uppmättes i Stockholm, cirka 0,3 millibecquerel per kubikmeter luft.

Helene Jönsson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten, som har gett FOI uppdraget att utföra kontrollerna berättar att de radioaktiva ämnena färdas i luften som små dammpartiklar. När det regnar faller de ner till marken och det blir en så kallad markbeläggning.

– I marken sjunker de längre och längre ner och de radioaktiva ämnen som är vattenlösliga går ner i dricksvattnet, förklarar Helene Jönsson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Martin Goliath på FOI ser ingen fara med om det sker nedfall i samband med radioaktiviteten från Japan.

  – Om det regnar så kan radioaktiva partiklar lösgöras från luften, men det handlar inte om mängderna vid Tjernobyl, det är det inte frågan om här, säger han.

  Den radioaktivitet från Japan som nu finns i Sverige är så pass liten mängd att Helene Jönsson på Strålsäkerhetsmyndigheten inte tycker att det finns någon anledning för oro.

  Vi ligger alldeles för långt borta för att påverkas
  Helene Jönsson

  – Det handlar om för små nivåer. Vi ligger alldeles för långt borta för att påverkas. Risken som finns är att vi får in ämnen via japansk mat, säger Helene Jönsson, som framhäver att det är jod som är det radioaktiva ämne som är farligast för människan.

  – Man får i sig det i inandning, men också genom komjölk, där det koncentreras. Det är det som hänt i Japan nu. Jod går till sköldkörteln och därför blir den bestrålad och det finns risk för cancer, förklarar hon.

  Martin Goliath, institutionschef för kärnvapenfrågor på FOI, betonar att de mängder radioaktivitet som väntas till Sverige inte är farliga, och jämför med gränsvärdet för radon i bostadshus.

  – Om våra mätningar skulle nå nivåer som handlar om 1 millibecquerel, så ligger det ändå fortfarande långt under gränsvärdet för radon, som då skulle ligga i storleksordningen cirka 100.000 gånger större, säger han.

  Annons
  Annons
  X

  ”Filtren sitter uppe i 24-timmarsintervall. Vi byter filter på morgonen då det pressas, förbereds och mäts i en detektor. Då har filtret fått en mörkgrå färg”, säger Neda Tooloutalaie, projektledare och forskare på FOI.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X