Annons

Anders Åslund:Radikala reformer behövs i Ukraina

Rysslands president, Vladimir Putin, och Ukrainas premiärminister Petro Porosjenko har haft krissamtal om kriget i Ukraina.
Rysslands president, Vladimir Putin, och Ukrainas premiärminister Petro Porosjenko har haft krissamtal om kriget i Ukraina. Foto: TT /AP
Under strecket
Publicerad

KIEV Ukraina befinner sig i ett förtvivlat beroende av Ryssland och i en djup finansell kris. I själva verket låg problemet före Rysslands angreppskrig i en enda produkt: gas. Ukrainas gashandel med Ryssland har varit den mest korrupta aktiviteten i landet under det senaste kvartsseklet, och alla Ukrainas riktigt rika har gjort sina pengar på gashandel.

Metoderna har varierat, men essensen har varit att Ryssland säljer gas till några monopolistiska oligarker i Ukraina som antingen inte behöver betala eller kan sälja gasen till ett flera gånger högre pris. Absurt nog har de lyckats försvara sin korrupta vandel med argumentet att annars skulle Ukrainas gaspriser vara mycket högre, men Ukrainas stora energisubventioner går främst till några skumma oligarker.

Annons
Annons
Annons