Annons

Radikala dokumentet förändrade historien

Kopia av Magna Carta från 1215.
Kopia av Magna Carta från 1215. Foto: Bridgeman Images/TT

Den engelske kungen var i underläge och hade inget att sätta emot när hans motståndare krävde reformer. Dokumentet som blev resultatet av förhandlingarna 1215 kallas Magna Carta. Ett exempel på dess radikalitet är regeln om att kungliga överträdelser mot bestämmelserna per automatik gav stormännen rätt att göra uppror.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: ”I politisk och statsvetenskaplig historia hänvisas ofta till ett gammalt engelskt dokument som heter Magna Carta eller Magna Charta, och som skall ha varit grundläggande för uppfattningen om människans fri- och rättigheter. Vad är historien bakom Magna Carta och hur viktigt var det?”

Dick Harrison: Bakom tillkomsten av Magna Carta låg en längre tids missnöje, framför allt hos de engelska stormännen, över kung Johan utan land (Robin Hood-historiernas prins John, som tagit över tronen efter brodern Rikard Lejonhjärta). I maj 1215 möttes oppositionen i Northampton och avsvor sig trohetsederna till Johan. Därefter marscherade de mot London med en här och hade ögonblicklig framgång. Kungen miste både staden och en stor del av landet.

Annons
Annons
Annons