Analys

Tomas Lundin:Radikal grekisk vänsterledare spelar ett högt spel

Tomas Lundin

Grekerna är utmattade, förtvivlade, ilskna och framför allt orienteringslösa. Staten är utblottad, de politiska eliterna misskrediterade och de drakoniska åtstramningarna har skapat en ond cirkel av krympande tillväxt och sjunkande skatteintäkter som eldar på krisen ytterligare. Knappast ett drömläge för nyval.

Under strecket
Publicerad
Alexis Tsipras som leder det radikala vänsterpartiet Syriza röstade i Aten på söndagen.

Alexis Tsipras som leder det radikala vänsterpartiet Syriza röstade i Aten på söndagen.

Foto: PETROS KARADJIAS/AP
Annons

När grekerna i dag åter går till urnorna, för andra gången på bara sex veckor, kan precis vad som helst hända. En femtedel av väljarna har ingen aning vem de ska rösta på. Det surrar av rykten om en europeisk katastrofplan för att stoppa kapitalrörelser och stänga gränserna till Grekland. Andra räknar med fortsatt agoni, politiskt schackmatt och nyval i höst.

Klart står att en dunderseger i kväll för den radikala vänsterfronten Syriza, som lovat att riva upp sparpaketen, skulle få marknaderna att paniksälja allt som har med Europa och banker att göra. Uteslutas kan inte heller köer framför bankkontor och bankomater när nervösa småsparare tömmer sina konton på det lilla som är kvar efter fyra år av djup recession.

Annons
Annons
Annons