Recension

Lessons in Disaster. McGeorge Bundy and the Path to War in VietnamRådgivaren bakom katastrofen

VIETNAMKRIGET. McGeorge Bundys hybris och okunnighet blev en ödesdiger kombination för både USA och Vietnam. Erik Åsard har läst en ny bok om John F Kennedys rådgivare och häpnar över de naiva och oprecisa promemorior som låg till grund för USA:s politik.

Under strecket
Publicerad
President Kennedy konfererar med McGeorge Bundy den 13 juni 1962.

President Kennedy konfererar med McGeorge Bundy den 13 juni 1962.

Foto: JFK LIBRARY
Annons

År 1972 utkom journalisten David Halberstams mest berömda bok, ”The Best and the Brightest”. Den är en grundlig beskrivning av de excellenta personer som gav presidenterna Kennedy och Johnson råd om USA:s katastrofala krig i Vietnam. Halberstams mästerliga miniatyrporträtt formar sig till en skarp kritik inte bara av Vietnamkrigets chefskonstruktörer utan även av ett krig som supermakten aldrig, sin överlägsna vapenarsenal till trots, hade några förutsättningar att vinna.

Knappast någon förkroppsligade ”de bästa och mest begåvade” bättre än McGeorge Bundy, en av de makthavare som nagelfars i Halberstams bok. Bundy hade en oklanderlig bakgrund – han föddes i en förnäm familj i Massachusetts och fick sin utbildning vid elituniversiteten Yale och Harvard, där han blev dekanus för samhällsvetenskapliga fakulteten. Det var i den egenskapen han lärde känna John Kennedy, som efter sin valseger 1960 dammsög universitetsvärlden i jakt på de mest eminenta förmågor han kunde finna. Bundy blev rådgivare i nationella säkerhetsfrågor, en position han innehade i fem år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons