Annons
X
Annons
X

Rådgivare tjänade 443 miljoner på Nuon

Vattenfalls köp av nederländska Nuon hittills varit en usel affär för svenska skattebetalare, men desto mer lukrativ för de banker som var det statliga bolagets rådgivare i affären, däribland förre Volvochefen Pehr G Gyllenhammars Rothschild.

[object Object]
Det var inte bara Vattenfalls vd Lars G Josefsson och Øystein Løseth, Nuons dåvarande vd, som gladde sig åt affären. Maud Olofsson beskrev förvärvet som ett ”naturligt sätt att skapa större värden i Vattenfall”. Foto: EVERT ELZINGA

NOTAN FÖR NUON

När Vattenfall köpte Nuon i februari 2009 för 97 miljarder kronor var det inte bara säljarna som gnuggade händerna. För de banker som arbetade som rådgivare till bolagen var det rena rama julafton.

Enligt Vattenfalls årsredovisning uppgick de direkta kostnaderna i samband med förvärvet till 443 miljoner kronor. Det handlar enligt Vattenfall om ersättningar till de olika rådgivare som den statliga jätten hade kopplat in.

Vattenfall använde sig av av bankerna Rothschild, NIBC och Royal Bank of Scotland. Advokatbyrån Linklaters stod för de juridiska råden.

Annons
X

Enligt Vattenfalls dåvarande vd Lars G Josefsson var det RBS som var huvudbank.

– De hade precis köpt den holländska banken ABN Amro, så det var för deras kunskaper om Holland som vi anlitade dem, säger han till SvD Näringsliv.

Men även Rothschild var alltså med och delade på miljonerna. Banken hade enligt SvD Näringslivs uppgifter en gammal upparbetad relation till Vattenfall. Förre Volvochefen Pehr G Gyllenhammar, som är vice ordförande i Rothschild Europe, hade tidigare hjälpt bolaget med bland annat kontakter i Storbritannien när Vattenfall var intresserat av att köpa brittiska kärnkraftverk.

Noterbart är också att Hans-Olov Olsson, vid tiden för affären vice ordförande i Vattenfall, också varit kopplad till Rothschild som rådgivare. Hans-Olov Olsson lämnade styrelsen i april 2009.

Men enligt Lars G Josefsson var varken P G Gyllenhammar eller Hans-Olov Olsson direkt inblandade i Nuon-affären.

– Nej, det var de inte. Det var ett expertteam som jobbade med det, säger han.

Förutom miljonerna för rådgivning innebar innebär rekordaffären ytterligare pengar till olika banker i form av räntor. Vattenfall köpte Nuon på avbetalning och för att finansiera köpet av de första 49 procent av aktierna tog bolaget upp ett lån på drygt 50 miljarder kronor i nio banker.

De 443 miljonerna avser Vattenfalls kostnader i samband med affären. Men även Nuon hade sina egna banker inne i form av Goldman Sachs och ING.

Jämfört med Vattenfall kom svenska staten förhållandevis billigt undan. Näringsdepartementet tog in den amerikanska investmentbanken Merrill Lynch för att göra en så kallad oberoende värdering, eller fairness opinion. Slutnotan för denna slutade på 1 miljon kronor, enligt uppgifter från Finansdepartmentet som SvD Näringsliv begärt ut. Hittills har Vattenfall gjort nedskrivningar på 15 miljarder kronor relaterade till köpet av Nuon.

Vad gäller saken?

I februari 2009 köpte statliga Vattenfall det holländska energibolaget Nuon. Priset, drygt 97 miljarder kronor, gjorde affären till den största kontantuppgörelsen i Sverige någonsin, och innebar att Vattenfall fick händerna på 3 miljoner europeiska el- och gaskunder, flera kol- och gaseldade kraftverk, samt vindkraft. Affären innebar dock att Vattenfalls skulder ökade kraftigt, samtidigt som sämre marknadsförhållanden gjorde det allt svårare att förvara det höga priset. Affären har i efterhand bidragit till att Vattenfalls finanser försämrats drastiskt.

Hittills, efter fyra år, har Nuon kostat Vattenfall över 15 miljarder kronor i nedskrivningar, alltså rena förluster.

Vattenfalls förvärv av Nuon är Sveriges dyraste kontantaffär. Vet du något om affären som kan vara intressant för SvD:s reportrar? Mejla SvD Näringsliv på tipsa@svd.se.

LÄS HELA GRANSKNINGEN

Läs även

Annons
Annons
X

Det var inte bara Vattenfalls vd Lars G Josefsson och Øystein Løseth, Nuons dåvarande vd, som gladde sig åt affären. Maud Olofsson beskrev förvärvet som ett ”naturligt sätt att skapa större värden i Vattenfall”.

Foto: EVERT ELZINGA Bild 1 av 2

PG Gyllenhammar.

Foto: JANERIK HENRIKSSON Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X